Primul ajutor medical contează. Unii chişinăuieni au decis să obţină această abilitate

Embed:

În capitală sunt organizate cursuri de prim ajutor medical. Organizatorii spun că în Moldova este extrem de important să ştii cum să acorzi primul ajutor medical  deoarece, în multe cazuri, ambulanţele ajung cu întârziere la pacienţi, mai ales la sate.

Într-o situaţie critică orice secundă contează. Potrivit statisticelor, până la 90 la sută dintre victimele accidentelor ar fi supraviețuit, dacă cineva le-ar fi acordat primul ajutor medical calificat.

 "În ţările europene  85% din populaţie este instruită să acorde primul ajutor medical, iar acolo ambulanţa vine în 5-10 minute maximum. La noi, mai ales in la sate, ambulanţa ajunge foarte greu. Ar fi necesar ca toată lumea să fie instruită", a spus instructorul Zinaida Scripcari.

Potrivit instructorilor, într-o situaţie critică, cel mai important lucru este să nu intri în panică. În caz de hemoragie acută, electrocutare, înec, insuficienţă cardiacă sau respiratorie, primul ajutor medical, acordat în mod corect, poate salva viaţa omului.

 "La aceste training-uri, organizate de Crucea Rosie, sunt folosite manechine de adulţi, adolescenţi şi bebeluşi", explică coordonatorul programe "Crucea Roşie", Nina Lungu.

Oamenii spun că merg la aceste cursuri ca, în caz de necesitate, să le poată acorda ajutorul necesar celor apropiaţi. 

"Am vebit la aceste cursuri pentru că o situaţie de urgenţă poate surveni oricând. Şi trebuie să ştii cum se acorde ajutorul corect".  

"E foarte interesant aici, este şi teorie şi exerciţii, totul se memorizează foarte uşor".

"Oamenii trebuie să ştie cum să-şi ajute rudele, trecătorii cu care se poate întâmpla un accident pe stradă".

Crucea Roşie organizează cursurile de acordare a primului ajutor medical în zilele de odihnă. Cursurile durează 16 ore. Timp de un an şi jumătate, la ele eu mers aproximativ 300 de persoane.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu