Primii brazi naturali pot fi găsiţi deja în unele pieţe din Chişinău. Cât costă un pom

Embed:

Cu aproape două săptămâni mai devreme, primii brazi naturali pot fi găsiţi în vânzare în unele pieţi din Capitală. În condiţiile în care până la Anul Nou a rămas mai puţin de o lună, primii molizi se vând cu tot cu rădăcini, pentru ca aceştia să reziste până la sărbători. Brazi sunt puţini, deoarece oamenii nu se grăbesc să-i cumpere. Primii pomi de Crăciun au fost puşi la dispoziţia cumpărătorilor de agenţii economici privaţi, care îi cresc în pepinierele proprii.

Primii brazi naturali pot fi găsiţi pe strada Calea Ieşilor, la ieşire din Capitală. Aceştia au apărut ieri, în vânzare, iar în două zile comercianta spune că a reuşit doar doi pomi să vândă.

Din acest considerent a adus doar 200 de molizi din pepiniera sa din Făleşti. Femeia spune că adevăratele vânzări vor începe abia peste o săptămână.

"De la 200 de lei în sus, până la 500 de lei. Depinde de înălţime, cel mai mare de trei metri costă 500 de lei", a spus comercianta, Ana Hâncu.

Cumpărătorii au de ales între brazii verzi şi cei argintii, preţul celor din urmă ajunge şi la două mii de lei.

"Ăsta tăiat se scutură repede. În ghiveci se păstrează bine şi cumpărătorul îl mai udă puţin, pentru ca el să se păstreze şi mai bine", a spus comercianta, Ana Hâncu.

Chiar dacă brazii cu tot cu rădăcini rezistă mai multe săptămâni, oamenii nu prea se grăbesc să-i cumpere. Aceştia spun că aşteaptă când vor apărea mai mulţi pomi pe piaţă pentru a avea din ce alege.

"E bine 350 de lei e normal preţul. Mai aşteptăm un pic, am vrut în ghiveci să fie, pentru ca să-l punem în casă, pe urmă în grădină."

"O mie de lei, o mie cinci sute de lei e bradul argintiu. În principiu preţul este acceptabil, decât să cumperi un brad tăiat de 800 de lei şi pe urmă să-l arunci, pentru ce? Bradul argintiu în ghiveci se păstrează mai bine, este mai frumos. Să îl împodobeşti este mai frumos."

În pepinierile de stat un brad în ghiveci de un metru costă 300 de lei, cel de un metru şi jumătate ajunge până la 500 de lei, iar cei de trei metri costă până la 1500 de lei.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Moldsilva, în acest an tăierea pomilor din toate pepinierile din ţară, ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Explicaţia grabei este una simplă - comercianţii s-ar teme să rămână fără pomi pentru piaţă.

"Noi le-am sugerat să înceapă tăierea după 10, iar pe piaţă să apară după 15 decembrie. Pentru că dacă va fi ţinut mai mult timp în depozit, pe piaţă ajunge un produs de o slabă calitate. Mai ales că luna decembrie se prognozează cu temperaturi de plus 0 grade", a spus inginerul şef silvic ÎS Străşeni, Sergiu Chihai.

Agenţia Moldsilva va propune spre comerţ peste 64 de mii de brazi, cu şase mii mai mult decât anul trecut. Potrivit Moldsilva, preţul la brazi în acest an a rămas neschimbat şi ajunge la 56 de lei pentru un metru, dacă acesta este cumpărat direct din pepinieră.

Reprezentanţii întreprinderilor silvice spun că experiența anilor trecuți arată că cel mai solicitat pom este cel de un metru şi jumătate. Cei care vor tăia ilegal brazii riscă o amendă între două mii de lei şi 25 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu