Primele persoane în stat au marcat Ziua Limbii Române doar pe Facebook

Embed:

Primele persoane în stat au marcat Ziua Limbii Române doar pe Facebook, unde au curs gârlă mesajele de felicitare. Preşedintele Igor Dodon a scris că moldovenii vorbesc una dintre cele mai frumoase limbi din lume, doar că a evitat să spună direct cum se numeşte aceasta. În opinia lui Dodon limba moldovenească sau română, este, de fapt, una şi aceeaşi, care nu trebuie să ne dezbine, ci din contra, să ne unească.

La final, preşedintele ţării recunoaşte că subiectul limbii vorbite a devenit unul sensibil şi îndeamnă societatea să se concentreze nu pe denumire, dar pe calitatea vorbirii. În final, preşedintele a scris "Slăvită fie Limba Mamei".  De menţionat că mama preşedintelui este profesoară de limba română.

A evitat să utilizeze sintagma limba română şi preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. În mesajul său de felicitare, socialista scrie că denumirea sărbătorii de "Limba noastră" a fost aleasă cu multă înţelepciune, atfel încât toţi cetăţenii Republicii Moldova, fie că e vorba de moldoveni, români, ucrainenii, ruși, găgăuzi sau bulgarii să celebreze limba pe care o vorbesc.

Şi premierul Maia Sandu a transmis pe facebook un mesaj de felicitare. Şefa Guvernului i-a îndemnat pe moldoveni să fie mândri că vorbesc limba română. În opinia sa, cel mai frumos monument pe care-l putem face limbii române este să o vorbim corect. 

Despre mândria de a vorbi limba română a scris şi fostul premier, Pavel Filip. În opinia lui, nimănui nu ar trebui să-i fie rușine să spună ce limbă vorbește. Mai mult, este un privilegiu să vorbeşti limba buneii noștri şi a miilor de oameni care au luptat pentru ea în Piața Marii Adunări Naționale, a mai scris Pavel Filip. 

De ziua limbii române, ambsadorul Uniuniii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a felicitat moldovenii şi a citit din versurile poetului Grigore Vieru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu