PRIMELE ESTIMĂRI privind rezultatele alegerilor parlamentare din Italia: Coaliţia condusă de Silvio Berlusconi, pe primul loc

Embed:

Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia ţin în suspans întreaga peninsulă. Scrutinul nu a scos la iveală un lider concret, care să poată forma un guvern de sine stătător.

Coaliția de centru-dreapta, formată din trei partide și condusă de Silvio Berlusconi, a acumulat aproximativ 36 la sută din voturi. Adevărații învingători sunt cei din mișcarea populistă 5 stele, cu peste 32 la sută din sufragii.

Liderul mișcării 5 stele, Luigi Di Maio, a declarat că fracțiunea sa a primit susținerea cetățenilor pentru a conduce țara. De cealaltă parte, coaliţia de dreapta a lui Berlusconi, din care fac parte partidele Forza Italia, Liga Nordului şi Fraţii Italiei, consideră că ea trebuie să formeze guvernul. Președintele Ligăi, Matteo Salvini, a declarat că va reda poporului italian măreția de altă dată.

”Cred că onestitatea, libertatea și claritatea au învins. Pot fi învinuit de multe greșeli, dar cei care mă cunosc știu că nu sunt de vânzare. Am promis că vom face parte dintr-o coaliție de centru-dreapta, în cadrul căreia avem dreptul și obligațiunea să conducem în următorii ani”, a spus președintele Ligăi Nordului ITA, Matteo Salvini.

Pe locul al treilea s-a clasat partidul de centru-stânga, condus de fostul premier, Matteo Renzi, cu aproximativ 20 la sută. Rezultatele scrutinului au îngrijorat UE, în contextul victoriei forțelor eurosceptice.

”Voi rămâne prudent cu referire la rezultatele alegerilor din Italia până când nu voi afla decizia președintelui republicii, care are îndatorirea, conform Constituției, să pună responsabilitatea de a forma guvernul unui partid sau altui”, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron.

Pragul pentru obţinerea majorităţii în Parlamentul Italiei va fi de 40-45 la sută, deoarece noul sistem electoral combină scrutinul proporţional cu cel majoritar. Niciun partid nu au acumulat numărul necesar de voturi, așa că formațiunile vor căuta să formeze coaliții, iar coaliția de dreapta va încerca să formeze un guvern minoritar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu