PRIMELE DETALII din raportul KROLL. Ce a făcut Banca Socială cu aproape 14 miliarde de lei de la BEM

Embed:

Raportul KROLL a fost făcut public. Documentul a fost publicat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe site-ul său personal. Raportul este în original, în limba engleză, și are 82 de pagini. 

Şeful Legislativului a scris pe blogul său că își asumă responsabilitatea pentru această acțiune şi că a fost motivat de faptul că în presă au apărut diverse "supoziții și minciuni".

Potrivit președintelui Parlamentului, acest subiect necesită răspunsuri cât mai urgente, acțiuni prompte şi decisive privind recuperarea prejudiciului, dar și pedepsirea celor vinovați.

Potrivit rezultatelor investigației, în perioada 2012 - 2014, controlul asupra celor trei instituții financiare a fost preluat în urma mai multor acţiuni coordonate şi ascunse. La sfârșitul lunii noiembrie 2014 a avut loc transferul de date de la BEM la Banca Socială.

Tranzacția a culminat cu eliberarea unor noi împrumuturi, între 25-26 noiembrie 2014, suma totală fiind de 13,7 miliarde lei, acordate de Banca Socială mai multor firme. Banii ar fi fost transferați într-o bancă din Letonia în contul unor companii înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong.

În raportul Kroll se mai menționează că mai multe documente deținute de BEM, Banca Socială și Unibank au dispărut în circumstanțe suspecte cu doar câteva zile înainte ca BEM să fie plasată sub administrație specială, în data de 27 noiembrie 2014. În document figurează de mai multe ori numele omului de afaceri Ilan Shor.

PUBLIKA.MD amintește că, astăzi, preşedintele Parlamentului a convocat o şedinţă la care au fost invitaţi lideri de opinie din partea societății civile, economişti și reprezentanți ai mass-media. Scopul reuniunii este analizarea rezultatelor raportului Kroll.

Compania Kroll a fost selectată de Banca Naţională pentru a investiga tranzacţiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Obiectivul companiei era să identifice modalităţile de recuperare a activelor celor trei instituţii financiare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu