PRIMELE DECLARAŢII ale lui Ianukovici: Sunt în continuare preşedintele Ucrainei (LIVE VIDEO/TEXT)

Conferinţa de presă a preşedintelui fugar al Ucrainei, Victor Ianukovici, din oraşul Rostov-pe-Don.

IATĂ DECLARAŢIILE FOSTULUI PREŞEDINTE:

-Vreau să-mi cer iertare de la cei care au suferit şi care suferă, voi face tot ceea ce e posibil să fac pentru poporul Ucrainei, nu cu bandiţii şi urmaşii lui Bandera. Dacă aş fi în Ucraina m-aş închina în faţa fiecărui om indiferent de ce parte a baricadei se află. Adevărul va ieşi la iveală.

-Mă adresez celor care astăzi întruchipează puterea de la Kiev, aveţi grijă de ce faceţi, plecaţi până când nu aţi făcut şi mai mari ilegalităţi.

-Locuiesc acolo din 1999, după atentatul asupra mea din Hotelul Naţional, preşedintele Kucima mi-a propus să trăiesc aici, ulterior printr-un decret mi-a fost acordat acea casă pe viaţă. Atunci când a venit noua putere s-a încercat să mă scoată din acea casă, ulterior mi s-a propus să-l cumpăr. Eu am plătit 3.200.000 de dolari pentru această casă din banii mei pe care i-am declarat, am vândut ceea ce am avut şi mi-am luat această casă. Nici o dată nu am avut conturi în afara ţării, toată această propagandă se face pentru a mă discredita.

- Sunt preşedintele ales legal, sunt preşedintele ales în cadrul unor alegeri legitime. Nu m-am întâlnit cu preşedintele Putin atunci când acest lucru se va întâmpla atunci voi vedea care este atitudinea domniei sale faţă de mine. Eu cred că Rusia nu trebuie să stea şi să privească ceea ce se petrece în Ucraina. Rusia trebuie să folosească toate resursele posibile pentru a stopa acele orori care se petrec acum în Ucraina. Eu nu susţin o intervenţie militară pe teritoriul Ucrainei şi susţin integritatea teritorială a ţării mele

-Acodul de Liber Schimb nu a trecut toate procedurile legale, nu a fost votat de Parlament nu s-a cerut părerea Guvernului de aceea am luat decizia să solicit părerea Cabinetului de Miniştri care a luat decizia de stopa semnarea până la o armonizare a economiei Ucrainei cu standardele UE.

-Tind să cred că scenariul la ceea ce se petrece acum în Ucraina nu s-a scris la Kiev.

- În ceea ce ţine de Haga. Mai întâi trebuie să fie o anchetă amplă şi imparţială cu participarea puterii, opoziţiei şi a Consiliului Europei. Numai după această anchetă putem vorbi despre procese de judecată. Atunci când vom avea rezultatul acestor investigaţii atunci vom afla mult mai multe.

- Nu am dat ordine să se tragă în manifestanţi. Poliţia a început să tragă în momentul în care au început să tragă în ei. Dumneavoastre ştiţi că Poliţia are dreptul la autoapărare.

-Eu consider că  Rusia este partenerul nostru strategic.

- Legile care au fost adoptate sub presiune de către Radă nu le recunosc şi nici o dată nu o voi face. Eu nu le-am semnat ceea ce înseamnă că ele sunt ilegale. Dacă preşedintele ales nu şi-a dat demisia, nu a murit, dar cum vedeţi eu sunt în viaţă, acele legi nu pot avea putere juridică.

- M-am întâlnit cu angajaţii Berkutului şi mi-am cerut scuze de la ei. Aceşti oameni au stat fără arme sub o ploaie de petre, kocktailuiri Molotov şi împuşcături, dar au rezistat bărbăteşte.

- Nu ştiu care va fi soarte Iuliei Timoşenko. IVa merge sau nu la alegeri, cred că poporul ucrainean va decide trebuie să fie ea în politică sau nu. În ceea ce priveşte dosarul său penal, ea a fost judecată de o instanţă, iar condiţiile de detenţie au fost mult mai bune decât în alte penitenciare. Nu-i vreau şi nici nu i-am dorit răul. Acel acord semnat cu Rusia a adus Ucrainei pierderi de peste 20 de miliarde de dolari. Ea cunoaşte foarte bine acest lucru.

- Am planuri de reglementare a situaţiei din Ucraina şi revin asupra acordului din 21 februarie. Neîndeplinirea acestuia o pun pe seama Occidentului care şi-a trimis emisarii în Ucraina. Mă voi reîntoarce în ţară când voi fi sigur că îmi va fi asigurată securitatea.

- Acum toată responsabilitatea o poartă cei care astăzi conduc ţara şi cei care conduc de pe Maidan. Inclusiv cei din Occident şi din SUA care au susţinut destabilizarea situaţiei din Ucraina.

- Nu voi participa la alegerile din mai deoarece le consider ilegale. Cred că toate alegerile trebuie să aibă loc în conformitate cu Legea Supremă a Ucrainei.

- Ceea ce ţine de situaţia economică din Ucraina, aceasta a apărut după destabilizarea situaţiei din ţară, dar şi ca rezultat al pierderii unui partener ca Rusia.

- Nu-i judec pe cei care au părăsit Partidul Regiunilor. Eu ştiu că ei au plecat din cauza presiunilor. Au fost ameninţaţi, li s-a dat foc la case.

- Aş vrea să aud un răspuns de la cei care au fost garanţii acordului din 21 februarie. De când am semnat, nu am mai avut nici o legătură cu ei nici măcar la telefon. Eu consider că trebuie să ne întâlnim să discutăm despre acel acord.

- Am ajuns în Rusia datorită adevăraţilor patrioţi care m-au ajutat să-mi păstrez viaţa. Nu m-am văzut cu Vladimir Putin, am discutat cu el doar la telefon şi am convenit să avem o întâlnire atunci când domnia sa va avea posibilitate să mă primească.

- În primul rând, consider că în asemenea situaţii sunt inadmisibile orice acţiuni militare. Nu voi cere Rusiei suport militar. În Ucraina mă voi întoarce atunci când voi fi sigur că securitatea mea şi a familiei mele va fi asigurată.

- Mă adresez cetăţenilor din Crimeea ca să nu permită vărsări de sânge, ca preşedinte al Ucrainei vreau ca peninsula să fie în componenţa Ucrainei cu o autonomie lărgă.

- Am venit la Rostov deoarece aici locuieşte un foarte bun prieten al meu. Ceea ce se petrece în Crimeea este un lucru firesc după ceea ce se petrece în Ucraina.

- Eu am mers la Lugansk. Am zburat cu două elicoptere. Serviciul aeroportului, apoi şi grănicerii, ne-au avertizat că vor ridica avioanele de luptă şi piloţii au întors elicopterele la Doneţk. Eu am călătorit cu maşinile, în cele din urmă am mers la Crimeea. Am primit mesaje de la familia mea. Până şi nepotul meu a fost inclus în lista lustraţiei.

- Nu am fugit nicăieri. Din Kiev am mers în oraşul Harkov, când încă eram în Kiev s-a tras în mine din pistoale automat. Nu am fugit nicăieri, am mers la Harkov pentru a ne întâlni cu activul Partidului Regiunilor şi cu cei care ne aşteptau. Serviciul de Securitate a primit informaţii precum că în Harkov au venit persoane înarmate.

- Vreau să vă spun că îmi este ruşine. Mai mult, vreau să-mi cer scuze în faţa veteranilor, a poporului Ucrainei, că nu mi-a ajuns putere să menţin situaţia sub control ca să nu ajungem la acea debandadă care se petrece acum în Ucraina.

- Aceasta nu este activitatea Radei Supreme, aceasta este presiunea Radei. Acest Guvern nu este un Guvern al Victoriei. A cui este victoria? A supra cui? Asupra poporului ucrainean? Acesta nu este un Guvern al unităţii naţionale aşa cum am stabilit.

- Consider că Rada Supremă este ilegală şi acel cord care nu a fost îndeplinit trebuia să fie dus până la capăt, aceasta este unica soluţie a ieşirii din criza în care am fost aduşi de către readicali.

-  Am rămas decepţionat de calitatea negociatorilor străini. Eu am semnat un acord, care a fost semnat de opoziţia şi miniştrii de Externe a ţărilor care au participat. Acest acord nu a fost îndeplinit. În acord se prevedea ca să fie depuse armele, iar instituţiile de stat să fie eliberate. În schimb, Kievul a fost invadat de arme, clădirile statului au fost vandalizate, iar oamenii au fost bătuţi omorâţi.

- Susţin desfăşurarea unui referendum naţional care va pune în discuţie toate subiectele ce ţin de dezvoltarea Ucrainei.

- Sigur că este important să fie făcute anchete în cazul tuturor exceselor care au avut loc. Organele de forţă trebuie să preia toate armele care circulă prin Kiev. Ne va fi foarte greu să depăşim această criză în care a intrat Ucraina. Aceasta se datorează unei politici nechibzuite a Occidentului faţă de Maidan.

- A venit vremea să spun despre faptul că intenţionez să lupt pentru viitorul Ucrainei. Nimeni nu m-a dat jos de la putere, ci am fost nevoit să părăsesc Ucraina din cauza pericolelor care planau asupra vieţii mele şi familiei mele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu