Primele cupluri au început tratamentul de fertilizare in vitro: Nici nu vă pot reda, absolut nişte emoţii extraordinare

Embed:

Primele cupluri care au solicitat procedura gratuită de fertilizare in vitro, au început deja tratamentul. Veştile bune nu s-au lăsat mult aşteptate, astăzi o familie din Capitală a aflat că vor deveni părinţi, embrionul având deja trei săptămâni. În total, pe parcursul a patru luni la comisia specială de evaluare din cadrul Ministerului Sănătăţii au ajuns 67 de dosare.

Această femeie are 35 de ani şi este din Capitală. Pe parcursul a mai mulţi ani a efectuat tratamente pentru a putea aduce pe lume un copil, însă toate s-au încheiat cu eşec.

"Foarte demult timp ne-am dorit, 15 ani ne-am tratat, am făcut multe investigaţii, dar au fost nereuşite."

În ziua în care s-a decis să apeleze la procedura de fertilizare in vitro, a aflat că o poate face gratuit. A depus dosarul, iar astăzi a primit marea veste. Femeia va deveni mamă de gemeni.

"Nici nu vă pot reda, absolut nişte emoţii extraordinar de fericită."

Tratamentul gratuit de fertilizare in vitro poate fi efectuat la trei clinici private din țară care prestează astfel de servicii medicale. Cuplul este scutit de plata procedurii care costă 31 de mii de lei, iar medicamentele necesare le achite de sine stătător.

"Ei achită preparate de stimulare ovariană, care ele sunt costisitoare. Dar totuşi este un ajutor substanţial că totuşi mai mult de 50 de procente din procedură este susţinută de stat. După transferul embrionului, tratamentele nu mai sunt aşa de costisitoare."

În total, din luna aprilie şi până în prezent, comisia specială de evaluare a recepţionat 67 de dosare. Doar 30 de cupluri au fost eligibile şi au început procedura de fertilizare in vitro. Au fost respinse dosarele femeilor care au masa corporală ponderală şi dereglări hormonale.

"În primul rând statutul hormonal să fie adecvat, într-al doilea rând rezerva ovariană şi într-al treilea rând consider că toate femeile trebuie să ştie statutul ei de sănătate. Uterul sănătos, fără patologii, fără miomă."

Conform regulamentului emis de Ministerul Sănătăţii, fiecare cuplu are dreptul din contul de asigurări medicină la o singură procedură pe an.

"Pentru noi este important ca să evaluăm periodic impactul politicilor pe care le facem. Ne bucurăm că acest ordin funcţionează, începe să dea roade şi ne vom strădui ca acele 100 de cupluri pe care le-am asumat şi ne propunem anual să fie finanţate din contul companiei", a spus ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Conform statisticilor, în prezent aproximativ 140.000 de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3.000 de cazuri problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. În Moldova, anual sunt efectuate aproape 1.000 de proceduri de fertilizare in vitro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu