Primele constatări după verificarea meniurilor din școli și grădinițe. Ce încălcări au fost depistate

Embed:

Crenvurştii au fost excluşi din alimentaţia copiilor din mai multe grădiniţe din Capitală. Sunt primele constatări ale Centrului Municipal de Sănătate Publică, în urma verificărilor meniurilor din instituţiile preşcolare.

Controalele au demarat în întreaga ţară, imediat ce a intrat în vigoare ordinul ministrului Sănătăţii, care interzice consumul de carne procesată în şcoli şi grădiniţe.  

Specialiştii din domeniul sănătăţii publice au mai constatat că în unele grădiniţe preşcolarii nu consumă peşte sau carne de două ori pe săptămână, aşa cum prevede Regulamentul.

"În ultimul timp am exclus peştele căci nu ne încadram în norma de 18 lei şi 70 de bani. De luna viitoare îl vom include, deoarece am făcut un demers la părinţi. Ei de bună voie vor achita surplusul de bani pentru a asigura copiilor peşte de două ori pe săptămână", a spus directorul unei gradinițe-creșe, Alexa Lidia.

Deşi suntem în plin sezon al fructelor şi legumelor, picii din unele grădiniţe beau compot cu fructe uscate. Managerii instituţiilor spun că nu-şi permit să cumpere fructele şi legumele proaspete din cauza preţurilor mari de anul acesta.

Problema poate fi soluţionată doar cu suportul Ministerului Agriculturii, potrivit reprezentanţilor Centrului Municipal de Sănătate Publică.

"Aici trebuie să fie implicat şi Ministerul Agriculturii, care ar trebui să aibă nişte rezerve de produse autohtone pentru livrarea în instituţiile de învăţământ", a precizat şeful de secţie al Centrului Municipal de Sănătate Publică, Iurie Cojocaru.

Noul meniu pentru grădiniţe şi şcoli a fost deja elaborat şi ar putea fi aplicat din data de 1 septembrie.

"În noul meniu sunt incluse fructele de sezon, o dată în zi, mai multe salate, supe creme, vor fi două zile de peşte în săptămână, două zile de carne",  a declarat directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

Unii manageri de grădiniţe spun că nu sunt pregătiţi să le ofere copiilor supe-cremă.

"Nu ştiu dacă ar accepta copiii aşa ceva. Nici nu ştiu dacă folosesc acasă. Supele normale, făcute din cartofi, ceapă, morcov, dar cremă, nu ştiu. Poate în cantitate mai mică", a conchis asistenta medicală Margareta Ochincă.

Consumul produselor din carne procesată în grădinițe și școli a fost interzis din data de 3 iunie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu