Primejdia e în nordul ţării. Date îngrijorătoare privind numărul de decese în Republica Moldova

Embed:

Cei mai mulţi moldoveni mor în nordul ţării. Anume în această parte a Moldovei este cea mai înaltă rată a mortalităţii, iar principalele cauze ale deceselor sunt bolile aparatului circulator şi vârsta înaintată. Datele sunt incluse într-un studiu al Biroului Naţional de Statistică.

Cea mai ridicată rată a mortalității din Moldova este înregistrată în raionul Donduşeni. În satul Cernoleuca, de exemplu, în anul 2015 au fost înregistrate 29 de decese la o populație de doar 2000 de locuitori, pe când rata mortalității pe țară este de 11 decese la 1000 de locuitori.

Mătușa Maria nu şi-a mai scos de pe cap basmaua neagră de ani buni. În ultimii cinci ani a înmormântat trei oameni dragi. Mai întâi a plecat soțul, după care fiul, iar de curând i-a murit şi nepotul. Soțul a fost răpus de cancer, fiul a murit din cauza unei maladii cardiace, iar nepotul şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier.

"De Arhanghel Mihail, nepotul mai mic, Daniel, el era spetele, ajutorul meu, a ieșit cu motocicleta, cu viteză și a s-a ucis. Depresie tare puternică am avut, știți că mi-am pierdut conștiința", a spus mătuşa Maria.

O treime dintre oamenii din Cernoleuca sunt în etate.

"Cauzele deceselor, în principiu, a fost vârsta. 80 de procente au decedat în urma vârstei înaintate, undeva 10 procente au fost cazuri cardiovasculare, iar alte 10 procente au fost decese de cancer", a explicat primarul satului Cernoleuca, raionul Donduşeni, Elena Mazureac.

Medicul din sat susține că oamenii se adresează târziu după ajutor: "Totuși, persoanele în etate. În sat la noi, avem la evidență bolnavi cu cardiovasculare, în jur la 300 de persoane".

Demografii explică rata înaltă a mortalității în nordul ţării prin faptul că în această regiune au rămas mulţi bătrâni.

"În raioanele Dondușeni, Briceni, Ocnița, ponderea populației în vârsta de 60 de ani și peste deja este mai mare de 25 de procente, de aceea numărul total de decese în aceste raioane este cu mult mai înalt decât în raionele centrale sau în raioanele sudice", a declarat Olga Găgăuz, demograf.

În total, în Moldova, anul trecut au murit aproape 40 de mii de oameni, cu 400 mai mulţi comparativ cu 2014.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu