Primăvara vine cu probleme. Unele persoane suferă de astenie sau depresie sezonieră. Sfaturile specialiştilor

Embed:
Aşteptată cu nerăbdare, primăvara vine cu numeroase probleme de sănătate. Cele mai multe bătăi de cap le dă astenia. Chiar dacă am avut o iarnă blândă, cu temperaturi care au depăşit toate recordurile de când se fac măsurători meteorologice, specialiştii spun că oamenii care suferă de boli cronice vor fi foarte afectaţi de schimbul de anotimpuri. Medicii susţin că aceste persoane devin vulnerabili dublu la schimbarea de anotimpuri. Temperaturile medii mai mari cu 4-6 grade ar putea să le afecteze starea de sănătate.

"Noi pe parcursul iernii nu ne alimentăm corect ce ţine de statusul nutriţionist. Iar pacientul având o patologice cronică şi dacă nu este vaccinat contra infecţiei virale de sezon, atunci ei sunt cei mai vulnerabili la acutizările de boli cronice, disfuncţii cardiace, iar cel mai des apar infarctul miocardic, care de cele mai multe ori se soldează cu deces", a spus şeful secţiei Terapie Intesivă la Spitalul Clinic Republican, Alexandru Botizanu. 

După o lungă perioadă în care am consumat multe grăsimi, nutriţioniştii recomandă detoxifierea organismului. În aşa fel, oamenii pot trece şi mai uşor peste astenie.

"Ca să îmbunătăţim starea sănătăţii, am putea să trecem direct la un aport crescut de fructe, legume, consumate ca salate sau ca sucuri fresh. Dacă persoana are o problemă de sănătate, atunci nu vom putea face această trecere bruscă, aşa că optăm pentru legume gătite la aburi", a menţionat medicul nutriţionist, Cristina Cerevatenco. 

Potrivit psihologilor, schimbarea anotimpurilor poate duce la astenie, dar şi la depresie sezonieră. E foarte important ca cele două să nu fie confundate. Dacă astenia trece uşor când ai un stil de viaţă sănătos, atunci, în cazul depresiei, va fi nevoie de ajutorul unui psihoterapeut.

"Nu contează atât de mult dacă afară a fost afară zăpadă sau nu. Însăşi această trecere de la un anotimp la altul crează un disconfort emoţional şi nu doar pentru majoritatea persoanelor. Cea mai bună recomandare este să gândim pozitiv şi experimenteze emoţii preponderent pozitive", a menţionat psihologul, Zinaida Gribincea. 

Oamenii au însă metodele lor de pregătire pentru sezonul de primăvară.

"Prima dată de când mă ţin minte avem aşa anotimp. În perioada asta consumăm mai mult crud, proaspăt, mai ales pentru cei mici, să consume fructe, legume".

" Mâncăm mai multe fructe, legume şi ţinem post. Mâncăm fasole, cartofi, murături. Şi aşa ne mai curăţăm de grăsimea pe care o mai avem pe noi, te uşurezi, eşti mai sprinten".

"Eu cred că mai mult suferă plantele, ca oamenii. Pentru unii poate e comod că nu-i frig, dar ger totuşi trebuie. Bem şi noi mai multă apă, ca să avem sănătate, ce să facem".

Meteorologii de la noi susţin că în acest sezon, temperatura medie a depăşit cu aproximativ 10 grade valorile normale. Cea mai caldă zi de iarnă a fost înregistrată în 26 februarie 1990, când erau 23 de grade Celsius.
loading...

Lasă un comentariu