Primăvara lui 2018 va începe, pe arena mondială, cu alegeri prezidenţiale în Rusia. Ce alte evenimente vor avea loc

Primăvara lui 2018 va începe, pe arena mondială, cu alegeri prezidenţiale în Rusia, unde rezultatul este cunoscut pentru întreaga lume. Nimeni nu pune la îndoială victoria lui Vladimir Putin în acest scrutin, deşi 23 de persoane şi-au anunţat intenţia de a candida.

Practic, actualul lider de la Kremlin este conducătorul Rusiei începând cu anul 2000 şi va obţine încă un mandat de şase ani după alegerile din martie. Totuşi, analiştii atrag atenţia asupra unor nouătăţi în rândul opoziţiei, reprezentată de liberala Ksenia Sobciak în cursă, după ce Alexei Navalnîi a fost exclus.

În Uniunea Europeană, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pare să piardă din influenţă, din cauza crizei politice în care s-a pomenit ţara după alegerile de toamna trecută. Pe de altă parte, se va face tot mai auzit Emmanuel Macron, actualul lider de la Paris, care a venit la finalul anului 2017 cu o listă întreagă de reforme curajoase pentru blocul comunitar. De asemenea, 2018 va fi crucial pentru negocierile pentru plecarea Marii Britanii din UE, care trebuie încheiate până în martie anul viitor. O altă problemă majoră pentru comunitate rămâne migraţia, iar liderii europeni vor căuta să adopte o politică reformată a azilului.

Începutul lui 2018 a adus reluarea dialogului între cele două Corei. Pentru prima dată după doi ani, reprezentanţii Coreei de Nord au discutat cu omologii lor din Sud la Pamunjong, pe linia de demarcaţie dintre cele două ţări. Un prim rezultat al negocierilor directe este participarea delegaţiei nord-coreene la jocurile olimpice de iarnă de luna viitoare din Coreea de Sud. Au rămas de stabilit detaliile privind numărul membrilor delegaţiei sportive, cum va fi efectuat transportul şi unde vor fi cazaţi.

De asemenea, se va decide dacă vor participa la inaugurare împreună cu delegaţia sud-coreeană sub un singur steag, la fel ca la jocurile olimpice de la Sydney, Atena şi Torino. Rezultatele discuțiilor sunt încurajatoare în contextul escaladării tensiunii în peninsula coreeană, după testele nucleare şi cele balistice efectuate de Phenian. Schimbarea de ton este cu atât mai surprinzătoare, cu cât săptămâna trecută Coreea de Nord ameninţa occidentul cu războiul nuclear.
În semn de bunăvoinţă, Seulul a amânat până după încheierea jocurilor olimpice exerciţiile militare programate împreună cu Statele Unite.

Finalul lui 2018 va aduce un test electoral important pentru Donald Trump. În noiembrie vor avea loc alegeri legislative pentru ambele camere ale Congresului, iar dacă democraţii vor câştiga majoritatea, atunci situația internă s-ar complica și mai mult pentru liderul de la Casa Albă. În ce priveşte relaţiile SUA cu restul lumii, la sfârşitul lui 2017, preşedintele american catalogat Rusia şi China drept principalele rivale ale ţării sale.

loading...

Lasă un comentariu