Primarii, nemulţumiţi de salariile mici şi atitudinea şefilor de la centru. Ce spun Filat şi Lupu VIDEO

Embed:

Aleşii locali din toată ţara s-au întrunit, astăzi, la o adunare generală, pentru a-şi spune păsul şefilor de la centru. Ei au declarat într-un glas că vor salarii mai mari şi mai multă autonomie.

Mai mulţi primari din localităţile din ţară şi preşedinţi de raioane au vorbit ore întregi, în cadrul Adunării generale a Autorităţilor Locale, despre atitudinea ignorantă a autorităţilor centrale faţă de ei. De asemenea, aleşii locali s-au plâns de salariile mici, de faptul că se tărăgănează adoptarea unui fond al autorităţilor locale, că nu participă la negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi la cele privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Deşi premierul a fost uşor iritat de jalbele primarilor, el a promis, totuşi, că până la sfârşitul anului, va identifica sursele necesare pentru majorarea lefurilor. Anterior, Vlad Filat declarase că majorarea salariilor se amână, din lipsă de bani.

"Care primar poate se spună că nu iese de la şedinţa Comisiei bugetare fără pastile şi tensiune, dacă nu este de aceeaşi culoare? De jure este Strategia Naţională de Descentralizare, de facto este strategia reală de dezbăierare a puterii locale de cea centrală", a declarat Mihai Cheibaş, primar de Anenii Noi.

"Dezbăierarea puterii locale de cea centrală, не получится (n.r. în traducere din limba rusă - nu le va reuşi)", a spus preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

"Când e vorba de finanţări, ori la Chişinău, ori la raion, se încep diferite probleme, ei încearcă să se poziţioneze mai sus, el ştie că e şef, că e "начальник"(n.r. în traducere din limba rusă - şef) pus de cineva. Da eu cine-s?", s-a indignat Alexei Busuioc, primar de Capaclia.

"La un funcţionar de stat într-un minister ca să nimereşti în calitate de primar cu legitimaţia este mult mai dificil decât să treci vama în Ucraina", a subliniat Mihail Cheibaş, primar, Anenii Noi.

"Vorbesc în numele Parlamentului, nu bateţi în uşa deschisă!", a spus, în replică, Marian Lupu.

Aleşii locali s-au plâns şi de salariile mici. "Cred că problema nu este atât în salariu, omul de rând trăieşte şi mai greu, marea majoritate. Problema numărul unu este mentalitatea", consideră edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

"Vă asigur că vom face tot posibilul ca până la sfârşit de an, să identificăm sursele necesare pentru a asigura această majorare", a declarat premierul Vlad Filat.

Se pare că nu toţi primarii au fost interesaţi de problemele abordate. Şi în timp ce unii ţineau discursuri înflăcărate de la tribună, alţii au ales să tragă un pui de somn.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu