Primarii îi vor putea sancţiona pe cei care nu păstrează curăţenia în localităţi

Primarii vor putea amenda pe cei care încalcă regulile de păstrare a curăţeniei în sate şi în oraşe. Comisia drepturile omului și relații interetnice a avizat, în ședința de astăzi, inițiativa legislativă a unui grup de deputați, care propun modificarea și completarea Codului contravențional al Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, agenți constatatori ai contravențiilor respective vor fi polițiștii, inspectorii pentru protecția mediului și reprezentanții autorităților administrației publice locale.

Prin urmare, primarul, viceprimarul, arhitectul-şef, şefii și șefii adjuncți ai subdiviziunilor specializate din cadrul administrației publice locale, specialiştii principali şi specialiștii coordonatori desemnați de primar vor fi în drept să constate contravenții şi să încheie procese-verbale.

Procesele-verbale cu privire la contravențiile respective sunt remise spre examinare comisiei administrative, iar procesele-verbale - instanței de judecată competente.

Codul contravențional al Republicii Moldova prevede un șir de sancțiuni pentru încălcarea regulilor de asigurare a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale.

Persoanele fizice sunt sancționate cu amenzi de până la 1.800 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității, iar în cazul persoanelor juridice amenda este de până la 9.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu