Primăria va cumpăra curând locuinţe de serviciu pentru sinistraţii din bulevardul Moscovei

Embed:

10 milioane de lei vor fi alocaţi din Fondul de Rezervă al municipalităţii pentru procurarea apartamentelor distruse în urma exploziei din sectorul Râşcani. Iniţiativa vine din partea primarului interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Totodată, în cadrul conferinţei de briefing primarul interimar a venit cu iniţiativa să nu fie procurate locuinţe sociale, dar locuinţe de manevră.

"Vreau să vă informez ce s-a făcut pe parcursul zilei de ieri şi ce se va face pe parcursu zilei de azi. Ieri noaptea au fost evacuate cadavrele celor două persoane care se aflau sub plăcile de beton. Vreau din start să vă spun că nu a fost posibilă intervenţia mai rapidă, deoarece era pericol să cadă şi celelalte plăci dintre etaje.

Totodată, locatarii din scările alăturate ieri s-au întors la apartamentele lor. Locatarii din scara afectată au intrat pe parcursul zilei de ieri în apartamentele lor, însoţiţi de specialiştii de la situaţii de urgenţă pentru a-şi lua hainele şi cele necesare. 

De asemenea, astăzi noaptea la centrul de lângă căi ferate au fost cazate doar opt persoane, pe parcursul zilei de ieri au fost cinci persoane, ieri seara s-au apropiat încă trei persoane. 

Atât pe parcursul zilei de ieri urgent a fost deschis combinatul şcolar din sectorul Râşcani şi au fost pregătite pachete de mâncare. A durat puţin mai mult pentru că bucătarii trebuiau de adus din suburbii. Am fost ieri şi am văzut cum a fost preparată mâncarea. Au fost pregătite 100 de pachete atât pentru salvatori, cât şi pentru poliţişti, cât şi pentru oamenii care au avut de suferit. 

Cum ziceam opt persoane sunt în centru, mai sunt circa 20 de camere libere ca să acopere cazarea de care au neboie şi restul persoanelor. 

Pe parcursul zilei de ier, cât şi atsăzi dimineaţa toţi au fost hrăniţi cu mâncare caldă: ceai, cafea. Cu această ocazie vreau să mulţumesc foarte mult în primul rând voluntarilor care s-au implicat, agenţilor economici care s-au implicat, inclusiv agenţilor economici care ne-au asigurat cu hrană pe parcursul zilei de ieri. Pe lângă ceea ce am pregătit noi ca combinat. 

Ceea ce urmează astăzi, în jurul orei 10:00 urmează să fie prevalate probele de către organele de drept: procurori şi criminalişti, cât şi de la colegii de la inspecţia de stat în construcţii ca să fie făcute lucrările de laborator. După asta urmează să fie efectuată expertiza tehnică a clădirii ca să vedem cât de avariată este scara clădirii respective şi să vedem dacă oamenii vor putea intra prin anumite etaje la apartamentele lor. 

Până nu vom avea rezultatele expertizei cât de variată este clădirea, intrarea în clădire este sistată pentru toată lumea. Pentru că încă există pericolul şi noi vrem să ne asigurăm că nimeni nu va avea de suferit.

Atât pe parcursul zilei de astăzi, cât şi pe parcursul zilei de mâine primăria va asigura cu hrană şi cazare toate persoanele care se vor adresa şi vor avea nevoie. Noi am transmis ieri prin preşedinta asociaţiei de locatari la blocul cu pricina că mai sunt multe camere unde pot fi cazate persoanele. 

Eu am crezut că vor fi mai multe persoane care vor avea nevoie de cazare, dar după cum spuneam au fost cinci persoane pe parcursul zilei de ieri şi trei au venit ieri seara. Dra mai avem spaţiu, locuri libere. 

Eu m-am asigurat că informăm pe fiecare dintre locatari că avem spaţiu. Camerele sunt reparate, este cald, este apă, este mâncare. Toate condiţiile sunt. 

Astăzi, în cadrul şedinţei vom discuta două subiecte. Unul din subiecte ţine de cele 10 milioane de lei alocate pentru procurarea de locuinţe sociale. Am venit cu iniţiativa ca să nu fie procurate locuinţe sociale, dar locuinţe de manevre. Astfel, să avem spaţiu de manevră, pentru a putea interveni în asemnea situaţii. Vorbim de 10 milioane şi de procedura de achiziţie a apartamentelor. Acesta este unul dintre proiectele pe care l-am propus şi a fost discutat astăzi cu colegii din consiliu municipal. 

Al doilea proiect de decizie ţine de completarea fondului de rezervă a Consiliului Minucipal şi alocarea a 10 milioane de lei pentru intervenţia în situaţia respectivă. Deci noi avem 13 milioane de lei rezervă la ziua de azi din datoria externă. Cu 13 milioane de lei am solicitat Consiliului să suţină completarea fondului de rezervă, dintre care 10 milioane vor merge la situaţia din bulevardul Moscovei. 

Vreau să atrag atenţia că noi vom intra în clădire doar când ne va permite expertiza tehnică să facem evaluarea la fiecare apartament în ce stare se află. Astăzi noi nu ştim exact câte apartamente au nevoie de reparaţie sau lucrări de întreţinere la geamuri, uşi. Ştim că lifturile sunt defectate, acestea vor fi reparate ulterior. Ştim că 6 apartamente sunt distruse, dar probabil mai multe vor avea nevoie de reparaţie", a spus primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în blocul cu 21 de etaje în care sâmbătă noaptea s-a produs explozia puternică sunt în total 46 de apartamente. Deflagraţia a avut loc la etajul 16 şi a distrus locuinţele de la etajele 13 şi până la 18. Ieri, premierul Pavel Filip a anunţat că familiile celor trei decedaţi vor primi ajutoare financiare în valoare de 50 de mii de lei. De asemenea, fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" va oferi câte 40.000 de lei persoanelor care au avut de suferit în urma exploziei din sectorul Râşcani. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu