Primăria va aloca 40 de milioane de lei pentru modernizarea gropii de gunoi din Ţânţăreni

Embed:

40 de milioane de lei vor fi cheltuite din bugetul Capitalei pentru modernizarea gropii de gunoi din Ţânţăreni. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de consilierii municipali.

Primăria Chişinău speră că va reuşi astfel să convingă autorităţile din localitate să le permită să depoziteze din nou deşeurile menajere la poligonul din sat.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, 17,3 milioane de lei sunt repartizate pentru procurarea echipamentului de epurare a apelor reziduale.

Alte 12 milioane de lei vor fi cheltuite pentru lucrările de consolidare a digului poligonului, iar 10 milioane lei sunt preconizate pentru modernizarea infrastructurii comunei Țânțăreni și a satului Geamăna.

Totodată, va fi construit drumul de acces spre groapa de gunoi, care va ocoli localitatea. Lucrările vor dura aproape doi ani.

"Mai întâi vom face proiectul, lucrările de proiectare și în urma devizelor de cheltuieli va fi organizată licitația și este posibil ca aici să fie o economie destul de substanțială în funcție de condițiile concrete care vor avea loc", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu. 

Pentru a acoperi o parte din aceste cheltuieli, municipalitatea a majorat tarifele pentru evacuarea deşeurilor din Capitală.

Locatarii vor plăti lunar 9 lei şi 25 de bani. Cei care locuiesc în case la sol vor achita 18 lei şi 50 de bani, cu 7,3 lei mai mult, iar pentru agenţii economici tarifele vor fi de 100 de lei. Preţurile au rămas neschimbate pentru agenţii economici care îşi transportă singuri deşeurile menajere.

De asemenea, 38 de mii de familii sărace au fost scutite de această taxă. Cheltuielile în valoare de 4,5 milioane de lei vor fi acoperite din bugetul local.

Noile tarife vor intra în vigoare peste cinci zile. Locuitorii Capitalei spun că sunt de acord să achite mai mult, dacă acest lucru va duce la soluţionarea problemei deşeurilor din oraş.

"Important să funcţioneze şi să fie curăţit oraşul şi dacă aceasta este nevoie ca să majoreze cred că e important să fie curat."

"Numai decât suntem deacord să plătim mai mult numai să fie curat."

Locuitorii Capitalei vor plăti pentru evacuarea deşeurilor mai puţin decât cei din Bălţi, unde persoanele care stau la bloc achită în fiecare lună 16 lei şi 50 de bani, iar cei care au case particulare - cu zece lei mai mult.

Problema gunoiului din Capitală a început în martie. Atunci, locuitorii comunei Bubuieci au cerut ca deşeurile menajere din municipiu să nu mai fie duse la poligonul de pe strada Uzinelor.

Problema a fost soluţionată după intervenţia premierului Pavel Filip, care le-a solicitat oamenilor un răgaz până în data de 5 iulie.

Unii localnici au anunţat că dacă mâine vor mai fi evacuate deşeurile în sectorul Ciocana, ei vor organiza noi proteste, din 6 iulie.

Totodată, miercuri, la Ţânţăreni, va avea loc şedinţa consiliului local. Aleşii vor decide dacă permit transportarea deşeurilor la groapa din preajma satului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu