Primăria promisiunilor deşarte. Angajamentele foştilor edili, oprite în canalizările înfundate şi în gropile din asfalt

Embed:

Dacă ar fi să ne luăm după promisiunile făcute de primarii din ultimii ani, Chişinăul ar trebui să fie astăzi mai frumos ca Parisul sau Viena. Din păcate, oraşul nostru arată rău, iar lucrurile nu par să se schimbe. O mare parte dintre angajamentele şi promisiunile foştilor edili s-au oprit în canalizările înfundate, în gropile din asfalt şi s-au topit în putoarea emanată de staţia de epurare. Drumurile au rămas tot proaste, locurile de parcare trebuie căutate cu lumânarea, zeci de străzi sunt în beznă noaptea, transportul public e un haos total, iar oraşul se îneacă în ambuteiaje. În anul 2013, autorităţile locale spuneau că străzile sunt într-o stare deplorabilă şi promiteau că le vor repara.

"Străzile Capitalei arată jalnic după câteva încercări stângace ale autorităţilor de a astupa gropile din asfalt, starea drumurilor din Capitală nu s-a schimbat deloc, dimpotrivă, multe artere sunt practic impracticabile".

Încă în 2011, Primăria anunţa cu mare fast că bulevardul Mircea cel Bătrân va fi prelungit, de la strada Ion Dumeniuc până la Bucovinei. Drumul urma să aibă şase benzi, iar circulaţia troleibuzelor să fie extinsă până la strada Bucovinei.

Problema mirosului urât din Capitală persistă de mai mulţi ani, dar în 2019 situaţia este pur şi simplu deplorabilă. Asta chiar dacă acum patru ani, autorităţile se lăudau cu un sistem care urma să fie implementat la staţia de epurare.

"În urma implementării tehnologiilor de ultimă generaţie, nămolul va fi folosit pentru obţinerea biogazului".

"Noi deja suntem deprinşi cu acest miros. Dacă totuşi pute, îmi pun mască la gură".

"Foarte greu suportăm, mai ales dimineaţa şi seara târziu apare. Miroase tare puternic. Ce să facem, închidem geamurile şi nu ieşim nicăieri".

De-a lungul timpului, primarii s-au întrecut în promisiuni şi în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor legate de râul Bîc.

"Sarcina generaţiei noastre pentru următorii ani este de a readuce râul Bîc la o situaţie normală, doarece într-adevăr s-a transformat într-o gunoişte. Nu a fost posibil să o realizăm în cei ani cât am fost primar general de Chişinău din 94 până în 2005", a afirmat fostul primar al Capitalei, Serafim Urecheanu.

"Nici ceilalţi primari care s-au succedat nu au reuşit să rezolve problema râului Bîc. Situaţia e şi acum dezastruoasă. De exemplu, nivelul de detergenţi depăşeşte limita admisibilă de aproape 50 de ori, iar cel de azot amoniacal de 43 de ori. Experţii de mediu susţin că râul Bîc este o zonă moartă din cauza lipsei totale a oxigenului şi a concentraţiei mare de substanţe toxice", a menţionat reporterul Publika TV, Doina Ivanov.

Cum se spune în popor: gospodarul bun de la uşă se cunoaşte, iar edilul Capitalei după clădirea Primăriei.

"Clădirea Primăriei arată la fel de zeci de ani, şi nu în sensul bun al cuvântului. Deşi unii pereţi se surpă, iar faţada stă să cadă, edilii locali mai înlocuiesc din când în când câte un geam de termopan", a spus reporterul Publika TV, Doina Ivanov.

Cel mai longeviv primar al Chişinăului a fost Carol Schmidt. Acesta a venit la cârma Capitalei în 1877 şi a fost edil 26 de ani.

loading...

Lasă un comentariu