Primăria orașului Otaci a decis să acorde câte 50 de lei pe zi pentru alimentaţie fiecărui sinistrat

Embed:

Primăria orașului Otaci a decis să acorde câte 50 de lei pe zi, pentru alimentaţie, fiecărui sinistrat. În total, este vorba despre 105 locatari, care au viza de reşedinţă atât în blocul unde o scară cu 18 apartamente s-a prăbuşit, cât şi în clădirea vecină, evacuat din motive de siguranţă. Totodată, din fondul asigurărilor sociale, reprezentanţii consiliului raional intenţionează să aloce un ajutor unic, în valoare de 4000 de lei, pentru fiecare copil din familiile afectate.

Deşi a trecut aproape o săptămână de la nenorocire, sinistraţii continuă să vină la locul unde le-a fost casa.”Casa mea este distrusă. Am pierdut toată averea. Dacă nu am putut să-mi salvez lucrurile mele, măcar pe vecini să-i ajut.”Oamenii sunt indignaţi că până în prezent, niciun oficial de rang înalt de la Guvern nu a venit să-i susţină sau să le ofere ajutor.”Premierul Maia Sandu trebuia să vină, să ofere ajutor oamenilor, măcar să discute. Ea nici măcar la televizor nu a venit cu condoleanțe pentru omenii care au avut de suferit.”Această femeie a locuit 25 de ani în blocul prăbușit. Cu un copil mic, ea a ajuns pe drumuri. Totuşi, zilnic vine să ajute sinistraţii.”Am întocmit listele celor care locuiau aici, deoarece îi cunosc. Și deja a patra zi mă aflu aici, pentru a face lista celor care vor să-și ia unele bunuri.”Din motive de securitate, locatarii nu au voie să intre în locuinţele din scara vecină, pentru că riscă să se prăbuşească. Pompierii lucrează la demolarea clădirii, iar cei care locuiesc în blocul vecin, considerat periculos, intră pe rând împreună cu salvatorii şi îşi iau din lucrurile personale.”Este asigurată monitorizarea clădirii care a fost deteriorată, fiind instalat un aparat laser, care verifică oscilațiile clădirii și vedem care sunt mișcările, ca să nu fie o eventuală prăbușire necontrolată”, a declarat Vitalie Vicol, șeful Serviciului Situații Excepționale din mun. Edineț.


Primăria locală încearcă să identifice şi alte soluţii pentru a le oferi sinistraţilor un acoperiş deasupra capului.”Am găsit case, unde oamenii se pot muta. Le-am propus sinistraților, dar nu toţi ar dori să se mute din centrul orașului, la periferie. Casele sunt foarte bune și costă mai puțin decât apartamentele pe care statul va trebui să le compenseze”, a declarat Vasile Tranghira, primarul orașului Otaci.Între timp, la Guvern, doar se discută cum pot fi ajutaţi sinistraţii, iar premierul Maia Sandu intenţionează să ajungă abia mâine la Otaci.”A fost elaborat un raport, conform lui clădirea urmează să fie demolată. De asemenea, noi trebuie să găsim, împreună cu Ministerul de Interne, un evaluator, pentru a determina cât mai curând posibil suma despăgubirilor necesare de a fi efectuate din fondul de rezervă.”Un caz tragic a avut loc acum un an pe bulevardul Moscova din Capitală. Atunci, o parte a unui bloc de locuit cu 21 de etaje s-a prăbuşit în urma unei explozii. Cinci oameni și-au pierdut viața, printre care și un copil. Prim-ministrul de atunci, Pavel Filip, a covocat, încă la 8 dimineaţa, şedinţa Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă pentru a le acorda ajutor victimelor. La câteva ore distanţă, premierul a fost la locul tragediei pentru a discuta cu oamenii.

loading...

Lasă un comentariu