Primari, nemulțumiți de activitatea CALM. Șefii ridică salarii de 80 de mii de lei

Embed:

Primarii mai multor localități din țară sunt nemulțumiți de activitatea Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Într-un reportaj difuzat de postul de televiziune TVC 21, mai mulţi aleși locali declară că şefii Congresului ridică salarii lunare de până la 80 de mii de lei. Asta în timp ce problemele oamenilor sunt ignorate de către reprezentanţii CALM. 

În reportaj se menţionează că numai în luna februarie 2016, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui ar fi încasat o leafă de aproape 80 de mii de lei.

Alte 60 de mii de lei le-ar fi ridicat în luna ianuarie. Numai în 2015, Furdui ar fi ridicat aproape jumătate de milion de lei. Iar în primele cinci luni ale acestui an, directorul executiv al CALM a primit 200 de mii de lei. Mai mult, soția acestuia ar fi încasat anul trecut un salariu de 330 de mii de lei, în calitate de expert juridic.

Primarii se arată mirați de aceste lefuri, în condiţiile în care lunar sunt remunerați cu 5000 de lei.

"Oho! Eu vreau să vă spun că dvs aveţi atestatele precise la 50 de mii de lei, e foarte …. Vreau să vă spun că primăria noastră primeşte, toţi lucrătorii primesc 50 de mii de lei. Este foarte indignator.", s-a indignat primarul orașului Căușeni, Grigore Repesciuc.

"Mie îmi vine greu să cred despre așa o discrepanță. Dar poate salariile primarilor trebuie ridicate la un anumit nivel ca să vorbim despre o anumită libertate și de un anumit motivare.", a zis Nina Costiuc, primarul satului Budești.

Viorel Furdui spune că salariul său este mult mai mic, iar unele surse financiare le primește din proiecte.

"Salariul meu oficial este de 4000 de lei. Atunci când este vorba despre un salariu stabilit, dacă nu ar exista proiectele, dar dacă vorbim despre proiecte eu deja aș intra puțin în altă sferă și e puțin legată de caracterul confidențial al proiectelor."

Unii primari spun că cei de la CALM au favoriți printre aleșii locali și conlucrează doar cu ei. Mai mult, instituția nu își exercită toate atribuțiile şi dă dovadă de agresivitate.

"Când discută CALM-ul cu diferite structuri poate că sunt mai brutali, mai să spunem așa mai exigenți că strică relațiile între autoritățile locale."

"Totuși ar trebui să fie o conlucrarea mai eficientă, mai lucrativă. Totuși pentru un punct de vedere, unii au cum se spune rusește liubimcik și cineva este izolat de unele lucruri. Cam într-un tandem undeva se lucrează într-o formă și într-un alt tandem în altă format.",a  adăugat Ion Cuculescu, primarul orașului Șoldănești.

Şi la aceste acuzaţii, directorul executiv al Consiliului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a găsit o explicaţie.

"Ne focusăm pe sistemul de administrație publică locală, pe perfecționarea lui, pe cadru legal. Ne preocupă mult problemele legate de dezvoltarea locală, dezvoltarea comunităților locale, a capacităților administrative.", a declarat directorul executiv CALM, Viorel Furdui. 

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova a fost creat în 2010. Un an mai târziu, Viorel Furdui a fost desemnat în calitate de director executiv al instituţiei. Anterior, activitatea acestuia a fost criticată şi de experţii locali.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu