Prima staţie de alimentare a automobilelor electrice alimentată de la panouri fotovoltaice, inaugurată în Capitală

În Capitală a fost inaugurată prima staţie de alimentare a automobilelor electrice alimentată de la panouri fotovoltaice. Aceasta permite reducerea substanţială a cheltuielilor pentru carburanţi. Ziua, panourile acumulează energie solară, pe care o transformă în curent electric.

Iniţiativa inaugurării primei staţii de alimentare a maşinilor ecologice de la energia fotovoltaică aparţine antreprenorului Maxim Abduşa. Pentru montarea echipamentului necesar, acesta a avut nevoie de 26 de mii de euro. O parte din bani i-a primit prin grant de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

"În Moldova avem 22 de electro staţii, dar aceasta este prima care acumulează electricitate şi foloseşte energia de la soare. Noi plănuim să deschidem mai multe astfel de staţii", a declarat Maxim Abduşa, om de afaceri.

Ca să-ţi încarci bateria automobiliului ai nevoie de aproape două ore şi în jur de 50 de lei. În primele luni de la lansare, tariful va fi redus în jumătate. PNUD îşi propune să extindă parcul staţiilor de alimentare cu energie electrică în Moldova.

"Până la finalul anului noi planificăm să deschidem 63 de staţii de alimentare electrice. 20 din ele vom pune în cel mai apropiat timp, 10 vor fi gata până la finalul lui aprilie, iar 33 până la finalul anului.", a menţionat Alexandru Rotaru, manager proiect, PNUD.

Potrivit datelor Agenţiei Serviciilor Publice, la sfârşitul anului 2019, în Moldova erau înregistrate oficial 222 de autoturisme electrice. Potrivit cifrelor neoficiale, pe drumurile din ţară circulă, de fapt, peste 500 de maşini ecologice.

loading...

Lasă un comentariu