Prima ședință a Parlamentului în noua sesiune. Deputații vor reexamina proiectele respinse de Dodon

Embed:

Parlamentul se va întruni, astăzi, în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă-iarnă, care va fi una specială. Pe ordinea de zi a deputaţilor sunt mai multe proiecte care nu au fost promulgate de preşedintele Igor Dodon. Şeful statului consideră că iniţiativele trebuie să fie revizuite.

Una dintre aceste legi este cea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului. Printre prevederile documentului se numără crearea Comandamentului Operaţional Antiterorist.

Un alt proiect se referă la domeniul energetic. Documentul stabilește procedura de aplicare a sancţiunilor de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică pentru încălcările legislaţiei din domeniu. Proiectul stabileşte şi procedura de numire în funcţie a directorilor din Consiliul de administrare. Proiectul prevede asigurarea unui cadru juridic necesar organizării şi funcţionării eficiente a sectoarelor energetice.

De asemenea, va fi reexaminat documentul care prevede instituirea unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă, în valoare de 45 de lei. Suma va fi un supliment la salariul de bază, care nu va fi impozitat.

Încă un proiect se referă la modificările făcute la Codul Muncii. Printre schimbările propuse se numără reducerea termenului de concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la şase până la patru ani. Autorii documentului argumentează aceasta iniţiativa prin pierderea de către salariați a abilităților profesionale.

Un alt document prevede reformarea Academiei de Ştiinţe din Moldova. Documentul presupune că modul de finanţare a cercetărilor în ţara noastră va fi reformat, iar din bugetul de stat se vor aloca mai mulţi bani. În acest scop, va fi creată Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

Dacă proiectele de lege vor fi votate din nou de Parlament, atunci şeful statului va fi obligat să le promulge.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu