"Prima rundă de negocieri în formatul 5+2, după criza din Ucraina, va arăta dacă platforma mai este funcţională"

Embed:

Prima rundă de negocieri pe marginea conflictului transnistrean, după anexarea Crimeei, va arăta dacă formatul 5+2 mai este funcţional. Declaraţii în acest sens a făcut viceministrul de Externe Valeriu Chiveri în cadrul emisiunii Fabrika.

Demnitarul a pecizat că negociatorii din partea Moldovei, regiunii transnistrene, OSCE, Rusiei şi Ucrainei urmează să se întâlnească la Viena pe 10-11 aprilie şi el a lăsat să se înţeleagă că funcţionalitatea platformei de tratative va depinde de interacţiunea dintre partea ucraineană şi cea rusă.

Valeriu Chiveri a precizat că pentru menţinerea unui astfel de format de negocieri pledează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Statele Unite, dar şi Uniunea Europeană.

Un alt invitat la Fabrika, Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control, s-a arătat îngrijorat că ar putea avea loc provocări din partea regimului de la Tiraspol şi activiştilor pro-ruşi din Republica Moldova pe măsura aproprierii de ziua în care Chişinăul va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ion Leahu a spus că în regiunea transnistreană au loc la scară largă exerciţii militare, iar în autonomia găgăuze s-ar pregăti forţe paramilitare.

Referindu-se la refuzul liderilor de la Tiraspol de a se întâlni cu europarlamentarul Monica Macovei, Alexandru Postică, director de program la Asociația Promo-LEX, a remarcat că vizita acestia la Tiraspol va transmite capitalelor europene mesajul că separatiştii nu doresc să colaboreze şi că împotriva acestora ar putea fi introduse restricţii de călătorie. "Aroganţa etalată de Şevciuk şi Ştanski va oferi o imagine mai clară despre ce se petrece în regiune", a spus Postică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu