Prima reacţie a lui Iurie Chirinciuc după ce şi-a aflat sentinţa

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc susţine că nu a plecat din ţară şi se află pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta a declarat pentru reporterii noştri că aşteaptă decizia motivată şi doar după asta o va comenta. Chirinciuc a mai spus că va contesta sentinţa la Curtea Supremă de Justiţie. 

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice timp de 5 ani, pentru trafic de influenţă şi abuz de serviciu. Sentinţa a fost dictată de Curtea de Apel.

Potrivit materialelor urmăririi penale, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

Pe parcursul perioadei 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei drumurilor de atunci ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

În calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 Ialoveni, cunoscut ca şoseaua de centură a Capitalei, finanţat de BEI, Administraţia de Stat a Drumurilor a angajat un inginer-supervizor internaţional pentru relaţia contractor-beneficiar.

În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obţină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepţionale, şeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului. Faptele se confirmă prin multiple scrisori şi avize, date cu întârziere de către ASD, precum şi de solicitări privind excluderea unor agenţi economici din proiect şi contractarea altor.

În urma măsurilor speciale de investigaţii, inclusiv a interceptărilor discuţiilor, s-a constatat că acţiunile descrise mai sus erau sincronizate cu organizarea unor şedinţe cu participarea ministrului, şefului ASD şi agentului economic, în cadrul cărora asupra ultimului erau făcute presiuni, între care ameninţări cu rezilierea contractelor şi introducerea lui în lista neagră.

Totodată, a fost documentată o şedinţă din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre ministrul transporturilor, directorul ASD, administratorii companiilor Global Trans Construct şi Nouconst cu agentul economic câştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni.

În timpul discuţiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 000 000 de euro) companiilor menţionate mai sus. Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400.000 de euro, o parte din bani (80.000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

În acest dosar, ministrul şi directorul ASD sunt coautori ai infracţiunii, iar agenţii economici - complici.

 

Lasă un comentariu