Prima ninsoare serioasă din această iarnă. Cum s-au descurcat autoritățile și cum se circulă (FOTO)

Zăpada şi viscolul s-au dezlănţuit în Moldova. Întreaga ţară a fost sub primul cod portocaliu de lapoviţă şi ninsoare. Traficul pe unele drumuri se desfăşoară cu dificultate, accidentele sunt la ordinea zilei, iar 260 de localităţi au rămas parţial fără lumină. 

27 de drumuri locale din raioanele Şoldăneşti, Călăraşi, Orhei, Rezina, Făleşti şi Anenii Noi sunt blocate de ninsori.  De asemenea, pe drumurile Leuşeni - Chişinău, Şoldăneşti - Floreşti, Cahul - Taraclia şi Căuşeni - Ştefan Vodă este restricţionat temporar accesul camioanelor. 

CITEŞTE ŞI: COD PORTOCALIU DE NINSORI. Lista drumurilor naționale care sunt blocate la această oră

De asemenea, drumul naţional care leagă oraşele Anenii Noi de Căuşeni a fost închis, din cauza vântului care spulberă zăpada pe carosabil, iar pe traseul Chişinău-Leuşeni a fost restricţionat accesul camioanelor, după ce trei cisterne au rămas blocate pe șosea, preţ de câteva ore.

Chiar dacă muncitorii au curățat drumurile, viscolul aduce înapoi zăpada pe carosabil și există riscul să se creeze din nou blocaje. Din această cauză mașinile de mare tonaj nu au voie să circule pe drumul național Chișinău-Leușeni.

În total, în întreaga ţară, s-au produs 65 de accidente, în urma cărora au fost răniţi 11 oameni.

Un microbuz, care transporta un grup de muncitori la o întreprindere, s-a răsturnat lângă satul Şerpeni, Anenii Noi, şi a nimerit într-un şanţ. Şi pe drumul Chişinău- Dubăsari, un maxi-taxi de pe linia Chişinău - Izbişte a derapat şi s-a răsturnat. Două maşini au ajuns în şanţ în apropiere de satul Bursuc, Nisporeni.

CITEŞTE ŞI: Ninge cu accidente! Un microbuz s-a RĂSTURNAT pe șosea (FOTO/VIDEO)

CITEŞTE ŞI: ACCIDENT GRAV la Străşeni. Un copil a intrat cu sania sub roata unei maşini

CITEŞTE ŞI: InfoTrafic: Două accidente rutiere în Capitală

CITEŞTE ŞI: Patru persoane, victimele unui accident. Un microbuz de pe ruta Chișinău-Izbiște a derapat de pe traseu și s-a răsturnat (VIDEO)

Drumarii muncesc fără întrerupere, deşi ninsoarea abundentă le face munca aproape imposibilă. Până acum au fost împrăştiate peste 5 mii de tone de material antiderapant. În lucrări sunt implicate peste 300 de autospeciale şi sute de muncitori.

"De cum s-a instalat vremea de ninsorii, echipa sectorului Nisporeni în permanenţă se află în lucru. Drumul se curăţă, vedeţi că este greu cu natura nu ne putem pune", a declarat angajatul S.A. Drumuri Nisporeni, Tudor Popa.

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situații Excepționale, convocate la Guvern, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a dat asigurări că lucrările de deszăpezire sunt efectuate în regim de urgenţă.

CITEŞTE ŞI: Şedinţa Comisiei situaţii excepţionale. Silvia Radu a solicitat majorarea numărului utilajelor implicate în deszăpezirea străzilor

"Am avut câteva situaţii mai dificile, spre exemplu pe porţiunea de drum Bălţi - Criva. Problema în mare parte sunt şoferii de camioane, care din păcate nu toţi au trecut la cauciucuri de iarnă. Avem o mică problemă pe câteva porţiuni de drum Chişinău - Leuşeni", a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

CITEŞTE ŞI: Mai multe localităţi din ţară au rămas fără curent electric din cauza NINSORILOR

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip a cerut să fie luate măsuri urgente pentru reconectarea localităților la curent

275 de localități din 18 raioane sunt deconectate parțial de la lumină, iar mai multe drumuri din ţară sunt blocate. Premierul Pavel Filip a cerut măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor.

"Union Fenosa fiind o companie care îşi calculează costurile foarte bine, a redus toate serviciile de intervenţie urgentă şi are mai puţine echipe. Anul trecut în aprilie, când am avut problema ceea cu ninsorile şi zăpada umedă şi blocajele alea mari. Eu cred că o lună sau o lună jumătate a durat până au fost reconectate toate localităţile la energie electrică. Noi nu ne putem să ne permitem în secolul 21 lucrul asta", a declarat premierul Pavel Filip. 

CITEŞTE ŞI: Condiţii meteo nefavorabile: Mai multe puncte de trecere de la frontiera de stat și-au sistat activitatea

Probleme sunt şi la frontieră. Din cauza întreruperii curentului electric pe partea ucraineană, patru puncte de trecere și-au sistat activitatea. Este vorba de Ceadîr-Lunga - Maloiaroslaveț, Ceadîr-Lunga - Novîie-Traianî, Mirnoe-Tabaki şi Etulia - Nagornoe. De asemenea ninsoare a blocat drumul de acces spre postul vamal intern de control Hîrbovăț, fiind afectată porțiunea de drum dintre municipiul Bender și satul Bulboaca.

Autorităţile le recomandă oamenilor să evite aceste vămi. Poliţiştii de patrulare monitorizează situaţia pe toate drumurile din ţară.

"Pe traseu se circulă normal, fără dificultăţi. Sunt unele abaterii de la şoferi circulă cu viteză. Îi atenţionăm să circule cu viteză mai redusă ca să includă luminile cu fază scurtă, să ţină distanţa unul faţă de altul", a declarat poliţistul Adrian Leonte.

Din cauza vremii au fost închise 47 de instituţii de învăţământ, iar spre 10 grădiniţe a fost oprită transportarea copiilor, pentru a nu exista riscul să rămână înzăpeziți.

CITEŞTE ŞI: NINGE ABUNDENT în Moldova. IGSU a creat trei celule de criză în zonele de nord, sud și centrul țării

La solicitarea Guvernului, au fost create trei celule de criză, în nordul, centrul şi sudul ţării.

Potrivit meteorologilor, codul portocaliu de ninsori va fi valabil până în această seară. În următoarele zile, temperaturile vor creşte şi pe alocuri va ninge.

Pe anumite porțiuni s-a circulat cu dificultate în Chișinău

Deşi drumurile sunt curăţate încontinuu, pe anumite porţiuni se circulă cu dificultate.

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale s-a decis instituirea unei celule de criză la nivelul municipiului Chişinău. 400 de angajaţi ai Întreprinderii "Exdrupo" cu 60 de autospeciale muncesc de astă-noapte la curăţarea străzilor din Capitală, dar și la deszăperirea trotuarelor şi drumurilor de acces din curţile blocurilor.

Şoferii spun că merg cu viteză redusă pentru a nu provoca situaţii de risc pe drumuri. 

Transportul public a circulat în regim obişnuit. Pe linii au ieşit peste 300 de troleibuze şi aproape 100 de autobuze. 

Din cauza ninsorii, numărul comenziilor la companiile de taxi s-a majorat considerabil.  Peste 450 de muncitori cu 40 de autospeciale lucrează 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu