Prima lege respinsă de preşedinte. Timofti este împotriva castrării chimice a pedofililor

Embed:

Şeful statului, Nicolae Timofti, refuză să promulge Legea care prevede castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor. De menţionat că este prima lege pe care Nicolae Timofti o întoarce Parlamentului spre reexaminare.

Nicolae Timofti consideră că efectuarea forţată a unor proceduri medicale poate fi echivalată cu aplicarea unui tratament inuman.

Mai mult, şeful statului spune că Parlamentul a subminat dreptul cetăţeanului de a nu fi torturat sau maltratat sub nicio formă.

Preşedintele susţine că adoptarea acestei proceduri contravine şi prevederilor Constituţiei, potrivit cărora, nimeni nu poate fi supus torturii, nici unor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.

De menţionat că, Legea privind castrarea chimică a fost adoptată de deputaţi pe 6 martie şi prevede ca procedura să fie aplicată prin decizia instanţei de judecată. Potrivit acestei legi, pentru abuzul sexual asupra copiilor în vârstă de până la 15 ani, castrarea chimică este obligatorie.

Deputaţii nu tot timpul au de spus ultimul cuvânt atunci când adoptă o lege. Acest drept îl are, însă, preşedintele ţării, care promulgă actele legislative adoptate de Parlament. Şeful statului se bucură şi de dreptul de a respinge, în baza unor motive întemeiate, documentele transmise spre promulgare.

Astfel, potrivit Constituţiei, dacă legea nu este promulgată de preşedintele ţării, ea este întoarsă Parlamentului pentru reexaminare. Legislaţia, însă, nu prevede un termen fix pentru studierea repetată a documentului. Totodată, şeful statului poate întoarce actele legislative spre reexaminare doar o singură dată, după care este obligat să le promulge. Practica arată că mai multe legi, nepromulgate de către preşedintele ţării, nu au mai fost puse pe ordinea de zi a deputaţilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu