Prima ipoteză în cazul noului "atac" cu noviciok. Ce spune secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie

Rezidenții centrului pentru persoane fără adăpost John Baker House, din Salesbury, unde locuiește una dintre cele două victime găsite otrăvite cu agentul neurotoxic Noviciok în Amesbury – Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani -, au fost evacuați, scrie Digi24.ro.

Între timp, a apărut și o ipoteză legat de acest caz. Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Jeremy Hunt, a declarat că otrăvirea celor doi cetățeni britanici – cuplul Charley Rowley și Dawn Sturgess – este "un lucru absolut oribil", transmite Sky News.

Oficialul a adăugat că expunerea celor doi la neurotoxina Noviciok ar putea fi o "reminiscență" a atacului Skripal. Jeremy Hunt a dat de înțeles că substanța toxică ar fi ajuns în Amensbury, unde a fost găsit cuplul în stare critică, ca urmare a dispersării ei în Salisbury, aflat în apropiere.

"Arată ca un foarte, foarte nefericit – sperăm că nu și tragic – efect secundar al incidentului anterior", a subliniat secretarul britanic.

Ceea ce nu a menționat, însă, Hunt este cum anume s-ar fi putut răspândi până în Amesbury agentul neurotoxic.

De cealaltă parte, deși nu a fost acuzată de Regatul Unit pentru implicarea în acest incident, Rusia a recționat "din oficiu" la acest caz.

"Cât de stupidă consideră Rusia, ca să folosească «din nou» așa-numitul «Noviciok» în mijlocul Campionatului Mondial... Spectacolul trebuie să continue?", se arată într-o postare pe Twitter a ambasadei Rusiei din Olanda.

Nikolai Kovaliov, fostul șef pentru securitate internă din cadrul FSB, a declarat agenției Interfax că noul caz de otrăvire ar putea fi provocat "de un cercetător britanic instabil psihic" care ar fi putut fura toxina letală dintr-un laborator chimic.

Separat, vicepreşedintele Dumei de Stat, Sergei Zhelezniak, a declarat că noul incident din Marea Britanie pare o încercare de a strica percepţia pozitivă a fanilor englezi despre Rusia, ţară care găzduieşte în prezent Campionatul Mondial de fotbal.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu