Prima întâlnire în formatul 1+1 între reprezentanții politici din partea Moldovei și Transnistriei

Prima întâlnire în formatul „1+1” între reprezentanții politici din partea Republicii Moldova și Transnistriei, Cristina Lesnic și Vitali Ignatiev, a avut loc la Chișinău pe 15 februarie.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții politici au analizat progresele realizate în implementarea a patru din cele cinci acorduri, care au fost semnate de către părți în noiembrie anul trecut la Bender și Chișinău și confirmate în Protocolul de la Viena.

În primele două luni ale anului 2018, părțile au formalizat acordul privind capacitatea sporită a podului între satele Gura Bîcului și Bîcioc pentru a-l face accesibil pentru vehiculele de până la 10 tone, au asigurat funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, administrate de Moldova, au convenit asupra apostilării documentelor de studii emise în Transnistria și au restabilit accesul agricultorilor moldoveni la terenurile lor din raionul Dubăsari.

Părțile și-au asumat angajamentul să profite de dinamica pozitivă creată de aceste progrese și și-au exprimat certitudinea că în lunile ce urmează se va ajunge la acorduri suplimentare, inclusiv asupra unui mecanism care ar permite vehiculelor din Transnistria să participe la traficul rutier internațional.

Întâlnirea a fost încheiată prin semnarea unei decizii protocolare privind măsurile veterinare, de carantină și de protecție a plantelor, ceea ce demonstrează o hotărâre a părților să se angajeze în mod cuprinzător în procesul de reglementare și să abordeze aspecte practice care depășesc limitele așa-numitului pachet din opt puncte.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, a salutat eforturile recente ale părților, inclusiv dialogul constructiv dintre reprezentanții politici și în formatul grupurilor de lucru.

„Implementarea rapidă de către părți a acordurilor semnate în noiembrie 2017 demonstrează voința politică din ambele părți, în sprijinul unei dinamici orientate spre rezultat, care sunt convins că se va accelera”, a concluzionat Ambasadorul Scanlan.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu