Prima apariţie publică a lui Dodon după plecarea din PCRM. Urmăriţi LIVE TEXT şi VIDEO declaraţiile fostului comunist

(UPDATE 22.55) Igor Dodon: Pe parcursul ultimelor 8-9 luni, Vlad Plahotniuc a jucat un rol foarte negativ, pentru mine, inclusiv pe plan politic. Eu am fost responsabil de negocierile PCRM cu PD, şi la sfârşit, am fost... de către colegii noştri democraşi, ştiţi cum se spune în rusă. În campania pentru locale el a lucrat deschis împotriva mea, poate pentru Coropceanu, Şelin, nu ştiu. În politică, ceea ce ai personal nu trebuie ridicat la nivel de ţară, de politică. Există aceste probleme în relaţiile mele directe sau indirecte, cu această persoană.

(UPDATE 22.51) Igor Dodon: Suntem gata şi de anticipate.

(UPDATE 22.50) Igor Dodon: Nu voi face parte nici dintr-un partid din actuala AIE.  Nu voi accepta funcţii nici în Parlament, nici în Guvern. Cel mai probabil, în următoarele zile voi adera la Partidul Socialiştilor din Modova. E o formaţiune ce corespunde acelor valori pe care le promovăm noi. Vin cu un mesaj, către toţi cei ce sunt gata să meargă cu mine, să meargă în acest partid.

(UPDATE 22.49) Igor Dodon: Mi-o spunea chiar dl preşedinte: Igor, de la un gospodar bun, oamenii, dar mai mult femeile nu se duc. E foarte straniu să vorbeşti de trădări când eşti părăsit, consecutiv, de mai multe persoane. Cine este în PCRM la această etapă din echipa care a fost în 2001? Doar câţiva consilieri. Nemulţumirea pe interior e destul de mare. Vor avea curajul să plece sau nu e altă întrebare. Dacă pe 18 va fi ales preşedintele, fracţiunea PCRM va pierde mai multe pesoane.

(UPDATE 22.44) Igor Dodon: Îmi pare foarte straniu când aud de calificativul trădător. Am foarte mult de învăţat de la cei din partid despre cum se trădează. Atunci când te pomeneşti în campania electorală cu criminali pe listă.

(UPDATE 22.39) Igor Boţan: Cred că greşiţi cu persoana lui Mark Tkaciuk. El l-a ajutat foarte des pe Voronin să iasă din belele în care a intrat, din străchinile în care a călcat.

(UPDATE 22.37) Igor Dodon: Cetăţenii vor fi bucuroşi să aibă un preşedinte care are relaţii bune atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Dna Greceanîi are relaţii foarte bune cu Moscova, Gazprom, cât şi cu FMI, băncile europene. Am mers la Bruxelles ca să-i convingem că Greceanîi e candidatura potrivită. Recunosc.

(UPDATE 22.34) Igor Boţan: Liderii AIE au semnat un acord pe care nu-l respectă. Ar fi straniu să veniţi la ei cu un proiect propriu. De aceea se credea că aveţi garanţii la nivel mult mai înalt. Greceanîi e agreată în mai multe cercuri de la Moscova şi aţi mers la Bruxelles să-i convingeţi şi pe ei.

(UPDATE 22.32) Igor Dodon: Plecarea din PCRM a fost o decizie a mea proprie, asumată, împreună cu ceilalţi doi colegi. În spatele meu nu stă Moscova.

(UPDATE 22.30) Igor Dodon: Candidatura dnei Greceanîi ar fi cea mai potrivită la funcţia de şef al statului. Ea corespunde: apartinică, profesionistă, tehnocrată, nu a fost membru de partid, dar trebuie examinată în contextul în care va fi înaintată de 61 de deputaţi. Nu am avut contacte cu liderii AIE pe acest subiect.

Credeţi că cei din PCRM ar putea să vină cu o candidatură ca să se răzbune pe dvs? Credeam că veniţi cu o candidatură, cea a Zinaidei Greceanîi.

(UPDATE 22.23) Igor Dodon: Aş vrea să văd paşi concreţi din partea PCRM. Sunt departe să cred că va avea acea maturitate politică să o facă, dar dacă da, sunt bineveniţi.

(UPDATE 22.22) Igor Dodon: Nu ştiu ce se întâmplă în interiorul AIE şi puţin mă interesează. Noi am riscat şi am oferit soluţia. Dacă cineva din ei îşi asumă riscul să provoace anticipate, să nu dea vina pe Lupu. Dacă se ajunge la anticipate, în viitorul Parlament, în grupul celor trei vom fi cu mult mai mulţi.

(UPDATE 22.19) Anatol Ţăranu: Ghimpu a nimerit într-o situaţie complicată, el acum cu greu ar putea să justifice poziţia PL referitoare la candidatura unică a AIE. Ghimpu nu poate să nu înţeleagă că acordul AIE nu poate fi pus mai presus de interesul naţional.

(UPDATE 22.18) Igor Dodon: Promisiunea că Lupu nu va deveni preşedinte a fost un răspuns la întrebarea unui utilizator Facebook. Înţeleg că posibil chiar mâine vor fi discuţii cu cei din AIE,  şi să găsim o candidatură de compromis. Am scris clar, voi fi simplu deputat. Reformatarea guvernării înseamnă o candidatură apartinică.

(UPDATE 22.14) Igor Dodon: Nu vreau să intru în detaliile pe care le au în acordul AIE. Dar noi am propus trei mandate pentru o canidatură apartinică. Ar fi bine, după doi ani de discuţii, să avem un preşedinte în afara partidului. Cine a vorbit de dna Greceanîi până în ziua de azi? Sunt gata să semnez pentru înaintarea acestei candidaturi şi să votez, dar nu punem condiţii dure. Dar suntem doar trei, nu o putem înainta. Dar ar fi ideal să fie înaintată o candidatură nu de 15, ci de 61 de deputaţi. Atunci va avea şanse reale.

(UPDATE 22.08) Igor Dodon: Nu mă dezic de aprecierile date AIE. Sunt mai multe lucruri ce urmează să fie făcute. O parte destul de mare, inclusiv votanţi ai AIE, aşteaptă o reformatare. Nu putem, la această etapă, să examinăm o candidatură a AIE. Cum putem să legalizăm ceva ce am criticat pe parcursul a doi ani?

(UPDATE 22.06) Igor Dodon: Tkaciuk controlează jumătate din oamenii fracţiunii. Voronin este undeva şi în capcană. Probabil a înţeles acest lucru şi anume de aceasta vrea anticipate, ca să se cureţe partidul de unele elemente, nu obligatoriu Tkaciuk, ci de cei introduşi de el în liste. Sunt sigur că preşedintele graţie înţelepciunii de care dispune, a înţeles foarte multe lucruri. Ultimele săptămâni am discutat foaret des, am încercat să-i explic ce se întâmplă. Pentru un conducător e foarte greu când în partid sunt mai multe grupuri.

(UPDATE 22.02) Igor Dodon: Cine ia decizii în PCRM? Avem toată stima faţă de liderul Vladimir Voronin, e un sentiment firesc al persoanelor pe care el le-a promovat. Aceasta nu mai e formaţiunea lui Voronin. PCRM-ul e formaţiunea lui Tkaciuk. El a reuşit să monopolizeze complet totul în PCRM, începând cu deciziile politice şi încheind cu agenda preşedintelui. Preşedintele partidului este adus la decizia convenabilă celor care o pregătesc.

(UPDATE 21.55) Igor Dodon: Nu va fi corect să spun ce se discută la şedinţele interne ale partidului. A fost un pas calculat, nu a fost un pas impulsiv plecarea mea. În interior nu au fost duscuţii despre alt candidat în afară de Greceanîi. Până pe 4 noiembrie nu au fost discuţii dacă vom participa sau nu, vom înainta candidat sau nu.  PCRM în forma sa de acum nu e gata să meargă la compromisuri. Într-un mesaj al liderului partidului s-a spus clar că PCRM nu va face niciodată o coaliţie. Poziţia e : Noi tot sau absolut nimic.

(UPDATE 21.50) Igor Dodon: Ce ţine de boicotarea procedurii de alegere a preşedintelui, acest lucru a devenit vizibil după ce a fost votată data alegerii şefului statului în Parlament, după aceasta au venit alte condiţii, ceea ce ne-a făcut să credem că se vrea provocarea alegerilor anticipate.  În calitate de economist ar fi o problemă, deoarece e vorba de o instabilitate pe cel puţin 7 luni. Însă o parte considerabilă a societăţii care nu vede altă soluţie, dacă  nu va fi reformată guvernarea.

(UPDATE 21.48) Igor Boţan: Pentru mine era clar că va veni un moment când dl Dodon se va despărţi de această formaţiune. Punctul culminant a fost în ianuarie 20011, când deputaţii PCRM au fost impuşi să semneze acel jurământ.

(UPDATE 21.44) Igor Dodon: Începând cu martie 2010, am fost practic în toate organizaţiile de partid raionale şi la fiecare şedinţă de partid vorbeam despre necesitatea modernizării. A fost o muncă colosală, de a convinge membrii simpli. Ei înţeleg. Nu s-a înţeles la nivel de conducere. Sau PCRM se va moderniza, nu insist în schimbarea simbolului, sau PCRM va avea soarta partidelor radicale de stânga. În câţiva ani, va avea soarta Partidului Comuniştilor din Ucraina, care are 5-6 %.  Cum îl numim noi vrăjitorul partidului, Mark Tkaciuk, a spus că nu va fi nicio modernizare.

(UPDATE 21.40) Igor Dodon: Avem 10 zile până când sperăm că va fi ales preşedintele, iar punctele vor fi puse pe i.

(UPDATE 21.39) Igor Dodon: Am aflat că domnul Filat e la Bruxelles, ne-am contactat, am stat la un suc de roşii şi la un ceai verde, am discutat despre cum am putea soluţiona criza politică. Nu a fost cazul să negociem, deoarece nu se negociază în acest format.

(UPDATE 21.36) Anatol Ţăranu: Întâlnirea unui simplu deputat cu Stefan Fule e ceva mai delicat decât întâlnirea lui Stefan Fule cu premierul Vlad Filat.

(UPDATE 21.35) Igor Dodon: În RM, oamenii care sunt liberi se simt liberi, noi am demonstrat, pe parcusrul ultimelor luni, că putem avea un dialog constructiv, atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Am avut o întrevedere cu Stefan Fule. Sper că vom avea nişte contacte interpartide, între un partid din RM, pe care sper că îl vom reprezenta în curând şi Internaţionala Socialistă.

Aşa cum v-am promis vinerea trecută, astăzi nu vorbim despre asumarea răspunderii sau principii şi valori, care demult au fost monopolizate de unii lideri politici, ci despre soluţia pe care ne-o pregăteşte, bineînţeles, Igor Dodon.

Cine stă în spatele acesteia şi ce soartă o aşteaptă, aflăm în această seară, la Fabrika. Invitatul special de astăzi este deputatul independent, Igor Dodon. De cealaltă parte sunt analiştii politici Anatol Ţăranu şi Igor Boţan.

Puteţi urmări emisiunea live şi pe publika.md, dar şi comenta declaraţiile fostului comunist.

 

Lasă un comentariu