Prim-ministrul ceh, Andrej Babis, cere retragerea Cehiei din pactul ONU privind migraţia

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat ieri, 1 noiembrie, că doreşte să retragă ţara sa din acordul global al ONU privind migraţia.

Declaraţia lui Babis survine la o zi după ce Austria a anunţat că va urma exemplul SUA şi al Ungariei şi se va retrage din acordul ONU denumit ''Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată'', care va fi semnat în decembrie în oraşul Marrakech, Maroc.

Mai devreme, inclusiv guvernul de la Varşovia a anunţat că ia în calcul să retragă Polonia din acest pact. Acesta este criticat de ţările ce-l resping, pentru că nu ar stabili o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală şi pentru că include migraţia printre drepturile omului, încurajând astfel acest fenomen.

''Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migraţia sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecţie şi migraţia economică'', a explicat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, adăugând că migranţii salvaţi în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduşi direct în Europa, anunţă moldpres.

"Acest pact nu va face decât să înrăutăţească situaţia pentru că va încuraja milioane de oameni să emigreze, punându-şi în pericol vieţile şi plătind milioane de dolari reţelelor de trafic de persoane", a motivat la rândul ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto decizia ţării sale de a se retrage din acord. 

PUBLIKA.MD aminteşte că mai multe ţări precum Statele Unite, Ungaria şi Austria au anunţat zilele trecute despre intenţia de a se retrage din Pactul ONU privind migraţia. Acestora li se alătură şi Cehia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu