PREVIZIUNI SUMBRE privind viitorul Ucrainei. "Ţara ar putea fi scindată în mai multe părţi, iar Ianukovici ar putea păţi ca Gaddafi"

Embed:

Acţiunile de protest din Ucraina reprezintă arena de luptă dintre UE şi Rusia, iar scenariul final al acestei lupte ar fi scindarea Ucrainei în două sau mai multe părţi. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, care a fost invitat la emisiunea Fabrika de la Publika TV.

"E o luptă geopolitică, sunt două Ucraini: una pro-Rusia iar alta pro-Europa. Teritoriul ori urmează să fie rupt în două sau mai multe bucăţi, ori Ianukovici va înăbuşi mulţimea cu forţa, ceea ce înseamnă mulţi morţi. E posibil un eventual scenariu precum al lui Ceuşescu sau Gaddafi", a declarat politicul Roman Mihăeş.

Pe de altă parte, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep susţine că Victor Ianukovici nu va ceda situaţiei şi va rămâne în fotoliul de preşedinte.

"Nu cred că Ianukovici va pleca. El va întreba - cu ce ocazie să plec?... Voi aţi început toată nunta asta! Aţi împuşcat în poliţişti. Chiar dacă îl vor alege pe Kliciko, îmi voi aduna propria mulţime şi voi proceda exact cum voi aţi procedat", a spus Valeriu Ostalep.

Junalistul Valeriu Reniţă susţine că preşedintele Ucrainei nu are încotro decât să se retragă de pe arena politică a ţării pentru a păstra securitatea, iar forţele rebele din Kiev ar putea fi înăbuşite prin intervenţia puterilor externe.

"Retragera lui Ianukovici este unicul scenariu. E doar o problemă de timp, altfel nu văd cum s-ar rezolva. Eu cred că el deja este conştient că trebuie să se retagă pentru a-şi asigura securitatea. Mai este şi un alt scenariu, mai puţin probabil, în care Ianukovici ar rămâne preşedinte numai dacă va interveni o forţă străină, şi astfel se va instaura o dictatură", a spus Valeriu Reniţă.

Publika TV aminteşte că violenţele au izbucnit din nou la Kiev pe 17 februarie, după ce un proiect de lege care prevede revenirea la Constituţia din 2004 nu a fost inclus pe ordinea de zi a Radei, la cererea opoziţiei.

Prezidiul şi tribuna Radei Supreme au fost blocate de aproximativ 40 de parlamentari din partidele Batkivşcina, Svoboda şi Udar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu