PREVIZIUNI SUMBRE! Ce spun specialiștii după noua explozie a vulcanului Kileaua din Hawaii

Vulcanul Kilauea din Hawaii a aruncat, joi, în aer cenușă până la o înălțime de 9 kilometri, iar specialiștii se tem că aceasta ar putea fi prima fază dintr-o serie de explozii masive. Următoarele pot apărea chiar în perioada zilele următoare.

"Erupția a scăzut temporar presiunea. Am putea avea și alte episoade mai ample și mai puternice", a declarat Michelle Coombs, geolog al USGS, într-o conferință de presă ținută în Hilo, transmite Hotnews.

Locuitorii de pe Insula Mare au fost avertizață să se adăpostească în condițiile în care nivelul de gaze toxice a crescut brusc într-o zonă din sud-estul insulei.

Vântul ar putea aduce cenușa chiar și până în Hilo, cel mai populat oraș de pe Insula Mare și un important centru turistic.

Unii locuitori de pe Insula Mare se tem de Marea Erupție, după ce Kilauea a aruncat ca un tun blocuri de piatră de mărimea unei nicovale. Pietrele au căzut într-o parcare, iar zona a fost zguduită de cutremure care au afectat clădiri și au provocat fisuri în drumuri.

Totuși, geologii au spus că ultima explozie nu a fost foarte importantă, fiind comparabilă cu seria de explozii din 1924. Geologii afirmă și că este foarte puțin probabil ca vulcanul Kilauea să genereze o erupție masivă ca cea din 1790. Atunci s-a înregistrat una dintre cele mai dezastruoase explozii ale vulcanului Klauea din istorie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu