Previziuni politice pentru 2012: Moldova cu preşedinte ales sau cu alegeri anticipate

Embed:

Puţine şanse ca 2012 să aducă pace în viaţa politică din Moldova, dar şi în întreaga societate. Anul ce vine va fi unul foarte complicat, iar criza politică şi cea economică se vor adânci, astfel că în toamnă ne aşteaptă alegeri anticipate. Opinia a fost exprimată de redactorul şef "Panorama", Dmitri Ciubaşenco, în cadrul emisiunii Fabrika. Mai optimişti s-au arătat, însă, alţi invitaţi, care şi-au exprimat speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi.

Dmitri Ciubaşenco susţine că anticipatele sunt inevitabile. “Criza şi cea economică, şi cea politică se va adânci şi în toamnă vom avea alegeri anticipate.Va depinde de comunişti, cât de agresivi vor fi ei în combaterea acestei Alianţei”, a precizat acesta.

La fel de pesimist se arată şi analistul politic Igor Boţan. „Viaţă va fi, dar în Republica Moldova din toate scenariile posibile se întâmplă cel mai prost. Anul 2011 a fost anul iluziilor pierdute. Dacă la 15 ianuarie nu va fi ales şeful statului, pentru această Alianţă şi pentru noi va fi un calvar. Dacă va fi ales, iarăşi e o belea, deoarece se va menţine nedorinţa de depolitizare a institutiilor, pentru a profita de pe urma controlului asupra acestora”, a punctat analistul.

Nici directorul IMAS, Doru Petruţi, nu crede că alegerea şefului ar putea schimba în fond situaţia actuală. “Chiar dacă alegerea preşedintelui nu va schimba lucrurile de fond, cred că acest lucru la început de an va fi ca o primă pentru AIE. Cearta pe acest os e foarte mare, ca şi orgoliile liderilor de partide. AIE timp de trei ani nu a înţeles că succesul nu se poate obţine pe scheme individuale de partid. Acest an a fost unul al dezamăgirilor esenţiale pentru populaţia de aici, care a fost prinsă flămândă şi cam desculţă”, a subliniat Petruţi.

De cealaltă parte, analistul politic Viorel Cibotaru speră la o poveste cu final fericit. “Vreau să cred că 2012 va fi un an mai bun şi că Moş Crăciun ne va aduce în desagă un preşedinte care să ne reprezinte interesele.Cred că parlamentarii vor deveni băieţi buni şi vor adopta legi care să ne fericească”, a menţionat acesta.

Şi analistul Nicolae Chirtoacă este de părere că în ajunul Revelionului, ar trebui să avem cel puţin optimismul să privim cu încredere în ziua de mâine: “Aş vrea să cred că la un moment, de frica voturilor nemulţumiţilor, politicienii vor da măcar un semnal pozitiv, prin stabilizarea situaţiei politice”.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu