Previziuni îmbucurătoare. FMI a îmbunătățit prognoza creșterii economice a Moldovei pentru anul 2018

În anul 2018, economia Moldovei va crește cu 3,8%. Despre aceasta se menționează în raportul FMI privind rezultatele celei de-a treia evaluări a realizării Programului de colaborare cu Moldova. Evaluarea precedentă, de la sfârșitul anului 2017, a fost mai pesimistă, oferind o prognoză a creșterii economice de 3%, scrie hotnews.md.
 
Exterții Fondului au calculat că, spre sfârșitul anului, PIB-ul Moldovei va ajunge la 163 mlrd. lei față de 160,1 mlrd. lei cât era preconizat, iar în dolari, PIB-ul va fi de $9,7 mlrd. ($9,1 mlrd.).
 
În opinia lor, creșterea veniturilor reale ale populației, majorarea remitențelor de peste hotare de la migranții muncitori și efectele în urma relaxării politicii monetare vor susține consumul privat, în timp ce investițiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole și din cauza cererii interne stabile.
 
În ceea ce privește previziunile pe termen mediu, creșterea PIB-ului Moldovei este estimată la aproximativ 4%.
 
Stagnarea la acest nivel va necesita reforme structurale pentru a soluționa problemele legate de intrările de capital relativ scăzute, de creșterea lentă a productivității, intermedierea financiară limitată, economia tenebră și aspectul demografic nefavorabil.
 
Aceasta este a doua revizuire realizată de FMI a indicatorilor macroeconomici ai Moldovei de la începutul anului. În raportul din aprilie „Perspectivele dezvoltării economiei mondiale” (World Economic Outlook), experții Fondului au diminuat prognoza creșterii PIB-ului Moldovei în comparație cu cea din octombrie 2017, de la 3,7% la 3,5%, însă inflația a fost îmbunătățită de la 5,3% la 4,7%.
 
În ceea ce privește anul 2019, experții FMI se așteaptă ca creșterea economică a Republicii Moldova să fie de 3,8%, iar inflația de 5,1%.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu