Prevederi din Codul Penal, declarate neconstituționale. Magistrații implicați în Laundromat s-ar putea alege cu pedepse mai blânde

Embed:

Curtea Constituțională a declarat neconstituționalitatea mai multor prevederi din Codul Penal, inclusiv a unor sintagme care agravează pedepsele pentru judecătorii care pronunță decizii contrare legii – soldate cu "urmări grave" sau pentru funcționarii care săvârșesc abuz de serviciu, soldat cu "urmări grave", scrie bizlaw.md.

Mai exact, Curtea a decis să declare neconstituționale următoarele prevederi din Codul Penal:

  • ”soldate cu alte urmări grave” – art. 189, alin. (3), lit. f). Articolul vizează infracțiunea de ”șantaj”.
  • ”soldată cu urmări grave” – art. 307, alin. (2), lit. c). Articolul vizează ”pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii”, iar prevederea declarată neconstituțională agravează pedeapsa.
  • ”soldată cu urmări grave” - art. 327, alin. (2), lit. c). Articolul vizează ”abuzul de putere sau abuzul de serviciu”, iar prevederea declarată neconstituțională agravează pedeapsa.
  • ”alte urmări grave” – art. 329, alin. (2), lit. b). Articolul vizează ”neglijența în serviciu”, iar prevederea declarată neconstituțională prevede pedepse mai dure pentru această infracțiune.
  • ”intereselor publice sau” – art. 329, alin. (1). Articolul vizează ”neglijența în serviciu”.
  • ”acţiunile prevăzute la alin. (1), soldate cu urmări grave” – art. 335, alin. (1)1. Articolul se referă la ”abuzul de serviciu”, iar prevederea declarată neconstituțională prevede pedepse mai dure pentru acesta.

Potrivit expertului în drept constituţional, Vitali Catană, decizia Curţii Constituţionale va avea, drept rezultat, pedepse mai uşoare pentru cei care încalcă legea.

"Practic, se prevede o pedeapsă fie chiar cu amendă penală, fie un termen de până la cinci ani. Deci, instanţa practic chiar are posibilitatea să dea o pedeapsă fără privare de libertate", a afirmat expertul în drept constituţional, Vitali Catană.

Hotărârea Curții a fost pronunțată în baza mai multor sesizări, conexate într-o singură cauză.

În cazul art. 307, care se referă la "pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii" au fost depuse circa 11 sesizări de către avocații judecătorilor implicați în unul dintre cele mai răsunătoare dosare – "Laundromat". Prevederea declarată neconstituțională prevede pentru aceștia pedepse cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Până la pronunțarea Hotărârii Curții, dosarele magistraților au fost suspendate.

Avocații care au ridicat sesizările, au invocat neclaritatea și imprevizibilitatea sintagmei "urmări grave".

Motivarea și Hotărârea Curții urmează a fi publicate pe pagina instituției. Decizia se consideră în vigoare din 17 octombrie.

Odată cu pronunțarea Hotărârii, Curtea a formulat și o Adresă către Parlament cu solicitarea de perfectare a legislației penale.

La baza hotărârii Curţii au stat mai multe sesizări, inclusiv ale avocaţilor unor judecători vizaţi în scandalul "Spălătoriei Ruseşti". L-am întrebat pe Vladimir Ţurcan despre acest lucru, iar acesta nici nu a negat, nici nu a confirmat informaţia. 

"Eu nici nu m-am interesat cine sunt autorii din punct de vedere vizaţi sau nu vizaţi. Pe noi nu ne interesează dosarul concret, noi la Curte examinăm doar problema constituţionalităţii normelor care sunt aplicate", a comunicat preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan.

Portalul de ştiri actual.md a scris că decizia magistraţilor ar fi fost influenţată de actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, şi ar avea menirea să îl favorizeze pe unul dintre principalii protagonişti ai Laundromatului, Veaceslav Platon, condamnat la ani grei de închisoare. Sursele fac trimitere şi la întâlnirea de acum câteva luni dintre Ţurcan şi Platon, la penitenciarul în care acesta îşi ispăşeşte pedeapsa. Atunci, Vladimir Ţurcan a menţionat că la întrevedere l-ar fi audiat pe Platon în legătură cu jaful din sistemul bancar, întrucât, în acea perioadă, era membru al Comisiei Parlamentare de anchetă.

Președintele Curții Constituționale a negat cu vehemență acest lucru. 

"Vă spun deodată că este o prostie, niciun articol din cele care au fost examinate în cadrul acestei şedinţe a Curţii Constituţionale nu se referă absolut la Veaceslav Platon", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan.

Anterior, după schimbarea guvernării, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora Platon le-ar fi promis o recompensă de 10 milioane de dolari exponenţilor puterii, care îl vor ajuta să iasă din puşcărie, fapt negat de avocatul său. L-am contactat pe avocatul lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon, pentru a ne oferi o reacţie din partea clientului său.

loading...

Lasă un comentariu