Preţurile vor creşte mai lent decât prognoza BNM. Pe cine dezavantajează evoluţia lentă a inflaţiei

Embed:

Preţurile vor creşte, în următorii doi ani, mai lent decât prognoza anterior Banca Naţională a Moldovei. Anunţul a fost făcut astăzi, de către guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Pentru acest an, Banca Naţională estimează o creştere generală a preţurilor în medie cu 3,8 procente. Asta înseamnă cu 0,3 puncte procentuale mai puţin faţă de prognoza din februarie.

Preţurile vor creşte mai lent decât se estima anterior şi în 2014. Noua prognoză a BNM arată că, în anul viitor, scumpirile nu vor depăşi 3,5 la sută, în descreştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de aşteptările din februarie.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a explicat aceste aşteptări prin activitatea economică redusă. Or, scumpirile mici înseamnă o stagnare a economiei.

"Cererea rămâne slabă, iar presiunile inflaţioniste nu sunt mari. Prin urmare, vom avea, în următoarele 24 de luni, o inflaţie mică. Datele externe indică faptul că, în următoarele 24 de luni, preţurile la petrol şi gaz îşi vor continua trendul descendent, iar preţurile la produsele alimentare, pe pieţele internaţionale, se vor stabiliza", a declarat Dorin Drăguţanu.

În luna octombrie a anului trecut, Banca Naţională anticipa că, în 2013, preţurile vor creşte cu 5,3 la sută, în special din cauza scumpirii produselor alimentare. Totuşi, preţurile acestora au crescut mai puţin decât aştepta BNM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu