Preţurile vor creşte în 2014 mai mult decât se aştepta Banca Naţională. Care sunt cauzele majorărilor

Embed:

Preţurile vor creşte mai mult în 2014, decât estima anterior Banca Naţională. Noua prognoză arată că inflaţia pentru acest an va fi de 4,9 la sută, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât era preconizat.

În mare parte, creşterea se datorează scumpirii lemnelor şi cărbunelui importat din Ucraina. De asemenea, Banca Centrală anticipează o ieftinire a produselor alimentare.

Totodată, au fost modificate și datele privind inflația pentru anul viitor. Astfel, în 2015, prețurile vor crește cu 4,6 la sută faţă de 3,5 cum a fost anticipat anterior. Totuşi, inflaţia va rămâne în limitele stabilite de BNM.

"Proiecia inflației pentru anul 2014 și 2015 se plasează la nivelul de 4,9 % și, respectiv, 4,6% sau cu 0,2 puncte procentuale și 1,1 puncte procentuale mai mult decât s-a estimate în luna iulie current.

Inflația de bază sau ritmurile de creștere a prețurilor după excluderea prețurilor la produsele alimentare, prețurilor reglementate, prețurilor la combustibil a atins nivelul de 5,8 la sută", a spus guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

 

 

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu