Preţurile pentru lemnele de foc s-au scumpit considerabil. Cu cât se vinde metrul cub acum

Embed:
Comercianţii au profitat de vremea rece şi instabilă de săptămâna trecută şi au ridicat cu până la 150 de lei preţul pentru lemnele de foc. Ca de obicei, vânzătorii îşi motivează gestul prin cererea mare în comparaţie cu lunile de vară.

Preţurile în pieţe pentru un metru ster variază în funcţie de specia arborilor.

"650 de lei lemn moale padonu şi 750 de lei lemn tare".

"De atâta că e iarnă, e iarnă, e frig, şi e sezonul".

"În timpul de azi, încă nu s-a pornit din pădure să se taie".

Comercianţii se laudă că în ultima lună vânzările au crescut de aproape două ori.

"Vara putem să avem câte 2-3 cumpărători pe zi, posibil să nu fie nici deloc. Dar acuma sunt momente când avem şi 4-5-6".

"Pentru a încălzi casa cu lemne cheltui lunar o mie de lei. Cu gaz aş ajunge însă la 1500 sau 1800 de lei."

"Depinde cat de mare şi grea va fi iarna. Depinde dacă o să fie vreo 3 luni- 6 padoane, dacă vreo 4 luni- 8".

De cealaltă parte, reprezentanţii "Moldsilva" susţin că scumpirile sunt nefondate, întrucât sezonul de tăiere a copacilor abia a început.

În ocoalele silvice, un metru ster costă între 300 şi 550 de lei. Silvicultorii îndeamnă oamenii să atragă atenţie la modul în care sunt aranjate lemnele pe peleţi.

"Trebuie să-i găseşti poziţia lemnului ca să fie cât mai puţin spaţiu gol. Adică putem pune iată aşa, la nimereală, şi când vine cumpărătorul noi zicem că este un metru ster, dar el nu este un metru ster", a spus Vasile Bobea, inginer silvic. 

În acest an, Moldsilva va tăia 650 de mii de metri ster de lemn, cu 23 de mii mai mult decât anul trecut. Creşterea se datorează ninsorilor din primăvara trecută care a doborât mii de copaci la pământ.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu