Preţurile pentru carburanţi, în atenţia Guvernului. Gâlceavă şi în Parlament între Voronin şi Alina Zotea

Embed:

Premierul Pavel Filip este îngrijorat de recenta majorare a preţurilor pentru carburanţi. Demnitarul cere ANRE să-şi argumenteze decizia şi propune regulatorului să examineze posibilitatea anulării hotărârii.

Printrun comunicat de presă, şeful executivului susţine că, deşi Guvernul nu are atribuții prin care poate influența formarea preţurilor pentru carburanţi, este important ca orice majorare de tarife să fie bine justificată, iar toate modificările să fie explicate cetăţenilor în condiții de maximă transparență.

Șeful executivului urmează să convoace în zilele următoare o întâlnire cu petroliștii.

Noile majorări ale preţurilor pentru carburanţi au fost discutate și la ședința Parlamentului. Deputații liberali au cerut, de exemplu, audierea conducerii ANRE.

"Va duce la scumpiri în lanț a tuturor produselor și serviciilor, în primul rând al serviciilor de transport. Agricultorii vor fi afectați cel mai mult de aceste scumpiri, fiind în perioada lucrărilor agricole", a spus ALina Zotea, duputat PL.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a venit şi cu o replică pentru liberali.

"Trebuie, domnilor deputați, să-l mulțumiți pe Mihai Ghimpu pentru toate aceste lucruri. Voi ați făcut lucrul acesta și nu numai aceasta. Tu când ai vorbit eu am tăcut, fă frumoaso! Liniștește-te", a spus Vladimir Voronin, deputat PCRM.

"Toată sala râde de dvs. Azi mașina nu mai este un lux, este o necesitate pentru oameni. N-ați dormit azi noapte sau ce e cu dvs", a spus Mihai Ghimpu, președintele fracțiunii PL.

Unii deputați au anunţat că benzina și motorina s-au scumpit nu doar în țara noastră, dar și în statele Uniunii Europene.

"Prețul pentru combustibil crește nu doar în țara noastră. În ultimele două săptămâni, în Germania, prețul carburanţilor a crescut cu 20 de eurocenți", a spus Corneliu Dudnic, deputat PDM.

Deputații PSRM au cerut ca în acest caz să fie audiat și ministrul Economiei. Propunerea nu a fost însă susținută de majoritatea parlamentarilor. Președintele Comisiei pentru economie, Ion Creangă, a menționat că ANRE stabilește prețul plafon în baza analizei pieței internaționale.

"Prognoza internațională arată că prețul barilului este în creștere, respectiv noi trebuie să ne așteptăm la o creștere a preţului la benzină și motorină", a spus Ştefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Conform recentelor majorări stabilite de ANRE, preţul unui litru de benzină este de 19 lei şi 79 de bani, iar al motorinei - 17 lei şi 75 de bani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu