Prețurile cresc ca pe drojdii. Scumpirile din ultima perioadă sufocă moldovenii

Embed:

În Moldova, scumpirile se ţin lanţ în ultima perioadă. În luna octombrie, oamenii au cheltuit mai mult pentru produse alimentare, mărfuri și servicii. Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile au crescut cu aproape șapte procente în comparație cu septembrie 2019. Cel mai mult, cu peste 10 la sută, s-au scumpit produsele alimentare.

Datele arată că în luna octombrie a acestui an, prețul ouălor de găină a crescut cu aproape două procente în comparație cu luna septembrie 2019. Şi legumele sunt mai scumpe cu peste 10 procente. Totodată, mai scump costă laptele - cu peste două procente, comparativ cu luna septembrie. Tot luna trecută, cu aproape un procent s-au majorat preţurile la carne.

Într-o postare pe facebook, expertul economic Veaceslav Ioniță constată că prețurile la produsele alimentare ating cote anormale pentru această perioadă a anului, iar cei mai afectaţi sunt pensionarii.

"Preţurile la produsele alimentare în acest an, valoarea anuală a crescut cu 10,5 procente. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat doi ani şi jumătate în urmă. Dar cel mai interesant este că preţurile au crescut comparativ cu indexarea pensiilor. În prezent, preţurile au crescut de două ori mai mult decât indexarea pensiilor. Preţurile 10,5, indexarea 5,3, deci o creştere de două ori", a spus analistul economic, Veaceslav Ioniță.

Specialistul are şi o explicaţie pentru aceste scumpiri.

"În ţările europene, creditele de consum dezvoltă economia. Oamenii consumă, economia are vânzări şi totul merge bine, numai nu în Republica Moldova, aici creditele de consum au generat importul. În prezent, importul deficitului balanţei comerciale s-a înrăutăţit cu 400 milioane de dolari", a menționat Ioniță.

Unii comercianţi din pieţe recunosc că majoritatea fructelor şi legumelor sunt prea scumpe.

"Desigur că s-a scumpit, marfa moldovenească este pe sfârşite şi de aceea s-a scumpit. Cu cât? Cu un leu, doi. Înainte erau mai joase, aum e deja decembrie şi de aceea au crescut, vine marfa străină deja. Care produse s-a scumpit? Ardeiul, roșia, toată marfa moldovenească".

"Acum două săptămâni s-au scumpit cu doi lei, după iar cu un leu. În total, undeva cu patru lei s-au majorat preţurile. Dar asta este un lucru normal acum în prag de sezonul rece".

"Sfecla abia a apărut, de aceea are aşa preţ mare. Dar dacă acuş toţi vor aduce, şi preţurile vor scădea".

Mulţi dintre cumpărători spun că, din cauza preţurilor pipărate, de multe ori trec prin piaţă doar cu văzutul.

"Au crescut preţurile încă foarte bine, cu pensia noastră, nu ajunge. Mai ales cu medicamentele noastre, nu ne ajunge, tragem sfoara şi mergem mai departe cum s-ar spune".

"Astea nu-s preţuri moldoveneşti, sunt pentru Rusia cred că, numai nu pentru Moldova".

"Este imposibil să trăieşti cu aşa pensie şi aşa preţuri. Anul trecut cumpăram roşii cu trei lei kilogramul, acum uitaţi-vă, castraveţii la 40 lei kilogramul. Este imposibil de trăit, e foarte greu. Facem economie, eu cumpăr carnea cea cu 10, 12 lei, de costițe mie nu-mi ajung bani".

"Cartofii, vinetele.. da au crescut preţurile, dar eu nu le prea folosesc pe acestea, mai mult fructele. Economie facem, mai strângem curea un pic şi aşteptăm timpuri mai bune".

loading...

Lasă un comentariu