Preţul cartofilor a luat-o razna. Un kg costă în medie 16 lei

În ultimele două săptămâni, preţul cartofilor a luat-o razna. Un kg costă în medie 16 lei, adică de două ori mai mult. Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi susţine că scumpirile au loc după ce a crescut şi preţul legumelor în ţările din care le importăm. Vestea bună e că în următoarele săptămâni cartofii se vor ieftini, întrucât şi cei noi vor fi mai accesibili.

Cei mai ieftini sunt cartofii de consum mai mărunţi. Un kg costă 13 lei. Deşi calitatea acestora lasă de dorit, iar mai mult de jumătate ajung la gunoi, oamenii oricum îi cumpără.

Această femeie spune că mănâncă cartofi aproape zilnic, aşa că preţurile care s-au dublat în ultimele săptămâni, o cam bat la buzunar.

"Eu cumpăr câte două kg. Măcar pe două zile. Vreau să fac un pireu la un copil, şeia, şeia, nimic. Parcă sunt aşa scumpe, dar când te duci acasă să le cureţi, ele toate-s stricate. "

" Înainte de Paşte am luat cu şapte lei, dar acuma iată, cincisprezece. Deamu om vedea. Noi suntem în doi, dar care au copii. De ce credeţi că s-a majorat preţul ? Poate că nu-s la noi în ţară, nu ştiu", a spus vânzătoarea, Alexandra Spânu.

" Luna trecută au fost mai ieftine şi zece, opt, nouă, dar acuma. Mai bine iai din astea nouă."

Şi comercianţi se plâng că în ultimele săptămâni au scăzut vânzările de cartofi.

"Înainte vindeam cantităţi mai mari, dar acum vreo 200 de kg, aşa"

Deşi preţul pentru cartofii noi este cu mult mai mare, pe unii nu-i sperie sumele care variază între 25 şi 35 de lei pentru un kilogram.

"Eu deam la cei vechi nu mă uit. Eu iau ceva nou când ies. Nu-i acela gust deamu. Chiar vrem nişte cartofi cu mărăraş şi o salată proaspătă.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei producătorilor de cartofi, Petru Iliev scumpirea cartofilor de anul trecut este cauzată de faptul că recolta în ţările din care importăm a fost una mică.

"Deci roada a fost cu vreo 30, pe alocuri chiar până la 40, 50 de procente mai mica din cauza secetei, vreo două luni n-a plouat. Deci s-a recoltat mai puţin cartofi. Din această cauză şi cartoful de consum şi cartoful de sămânţă e mai scump", a spus președintele Asociației producătorilor de cartofi, Petru Iliev.

Ministerul Agriculturii a pregătit anumite modificări în legislaţie, astfel încât producătorii agricoli să aiba acces mai bun la resurele de apă.

"Poate că şi vom trece la accesul la irigare din fântânile arteziene. V-am zis ceea ce ţine de subvenţionare că s-a micşorat acel cuantum al producţiei la hectar, iarăşi care ar facilita accesul la mai mulţi producători. Este vorba de producătorii mai industriali, care utilizează irigarea la cartofi.", a spus şeful secţiei Politici în sectorul Vegetal, MADRM, Vasile Şarban.

În Republica Moldova, cartoful este importat din ţări precum: Belarus, Ucraina, Olanda, Germania şi Polonia. Anual, în Republica Moldova sunt cultivaţi în jur de 200 de mii de tone de cartofi, consumul este însă de circa 300 de mii de tone.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu