Prețul avansului tehnologic: După o creștere cu 560%, Tesla se prăbușește

O companie auto necunoscută a reușit, în ultimele șase luni, să ia mințile investitorilor de pe Wall Street, grație avansului său tehnologic în domeniul mașinilor electrice. Chiar dacă este considerată pentru domeniul auto ceea ce este Apple pentru domeniul IT&C, această companie apărută practic de nicăieri a ajuns să valoreze aproape cât jumătate din gigantul General Motors – cea mai mare companie auto din lume. Numai că, miercuri, a fost lovită de scăderi puternice, care au continuat mai accentuat joi, scrie Capital.ro.

Cât poți miza pe avansul cercetării într-un domeniu al unei companii modeste? Chiar dacă ar performa momentan pe o nișă relativ fără concurență. O să fiți surprinși să aflați că pe baza promisiunilor ambițioase ale CEO-ului Tesla, Elon Musk, în privința bateriilor electrice pentru mașinile proprii, investitorii de pe Wall Street au ajuns să urce prețul acțiunilor Tesla cu 370% în doar șase luni sau cu 560% în ultimele 12 luni!

În acest fel, Tesla a ajuns să valoreze pe bursă peste 23 miliarde dolari, aproape cât jumătate din General Motors. Și asta pentru că investitorii au mizat că Tesla va fi singură pe nișa mașinilor integral electrice, datorită celei mai performante baterii electrice, ceea ce i-ar conferi dreptul de a aplica cele mai mari marje de profit în prețul final.

E drept că în urmă cu ceva timp, puțini giganți auto aveau îndreptată atenția spre acest domeniu, Nissan fiind cel mai avansat, însă recent, și-au anunțat concentrarea pe segmentul mașinilor electrice și GM și Volkswagen, ultima având ambiția de a ajunge chiar cea mai mare companie auto din lume până în 2018 și cea mai bună pe partea mașinilor electrice.

Dacă într-o primă fază anunțurile celor doi giganți nu au afectat deloc prețul acțiunilor Tesla, dimpotrivă chiar, acestea au mers spre noi maxime absolute, atunci un filmuleț de pe YouTube cu o mașină Tesla arzând în urma unui impact a atras prăbușirea acțiunilor pe bursă, alimentată și de repoziționări ale câtorva analiști.

Miercuri, acțiunile Tesla au picat cu 6,24%, până la 180,95 dolari, deși în timpul ședinței, au coborât până aproape de 175 dolari. Maximul istoric fusese atins în urmă cu două zile, de 193,37 dolari. Chiar și după această prăbușire, acțiunile Tesla au un avans de 412% în acest an și de 518% pe ultimele 12 luni.

Continuarea articolului pe Capital.ro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu