Prețedintele american compară luptele din Siria cu o încăierare între copii

Președintele SUA Donald Trump a comparat luptele duse în nord-estul Siriei cu o bătaie între copii, transmite BBC. Trump a făcut afirmația în cadrul unui miting electoral susținut în Texas.

”Precum două copii în curte, trebuie să-i lași să se bată și apoi îi desparți”, a declarat Trump. Deși Turcia a dat curs cererii Statelor Unite de a întrerupe temporar operațiunile militare în Siria pentru a da timp luptătorilor kurzi să părăsească zona de graniță, luptele au continuat și în cursul zilei de vineri, scrie libertatea.ro.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a catalogat aceste afirmații drept ”dezinformare”, deși presa internațională a filmat exploziile care au avut loc în orașul de graniță Ras al-Ain.

Kurzii susțin că au fost de acord cu încetarea focului în zona dintre Ras al-Ain și Tal Abyad, unde s-au dat lupte crâncene, dar au precizat că alte zone nu au fost luate în discuție. Încetarea focului de către turci a fost decisă joi seara, la Ankara, după o discuție între Erdogan și vicepreședintele SUA, Mike Pence.

Astfel, ostilitățile ar trebui înrerupte timp de cinci zile, timp în care trupele kurde ar trebui să se retragă dintr-o fâșie din zona de nord a Siriei, pe care Turcia a declarat-o unilateral drept ”zonă de securitate”, în care vrea să relocheze 2.000.000 dintre refugiații sirieni de pe teritoriul său.

Turcia, suspectată de crime de război În paralel, au apărut îngrijorări legate de posibile crime de război săvârșite de armata turcă și milițiile aliate. Până acum, între 160.000 și 300.000 de kurzi și-au părăsit casele, iar unii văd în intenția de înlocuire a lor cu refugiați sirieni o tentativă de purificare etnică.

Până acum, invaia turcă a provocat moartea a circa 500 de persoane, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dintre care 224 sunt kurzi din Forțele Democrate Siriene, 183 de rebeli susținuți de Turcia, 72 de civili și 20 de turci.

Amnesty International a anunțat că a adunat probe privind crimele de război comise de armata turcă și aliații ei, precum execuții sumare și atacarea fără discernământ a populației civile.

Astfel, Hevrin Khalaf, o politiciană kurdă, a fost luată din mașină, bătută și împușcată de luptători sirieni, aliați ai Turciei. În plus, aviația turcă ar fi provocat victime printre copii prin rachetele lansate asupra populației civile.

Milițiile pro-turce au negat implicarea în moartea lui Khalaf, iar Erdogan susține în continuare că operațiunea este destinată pacificării regiunii, iar comunitatea internațională.

Lasă un comentariu