Preşedintele UE către Ucraina: Acordul de asociere va fi semnat doar după eliberarea Iuliei Timoşenko

Uniunea Europeană este pregătită să semneze un acord de asociere cu Ucraina doar după eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, în cadrul summit-ului UE-Ucraina, transmite Novii Region2.

"Circumstanţele politice şi economice schimbă rapid situaţia de la ultima noastră întâlnire. Încercăm să le depăşim, dar nu este chiar atât de uşor. Astăzi putem spune public că negocierile referitoare la Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE sunt finalizate, dar acestea nu au fost simple", a declarat Herman Van Rompuy.

El a menţionat că UE este cointeresată în semnarea unui acord cu Ucraina, dar aceasta "depinde de circumstanţele politice din Ucraina".

"Ucraina trebuie să asigure supremaţia legii şi în primul rând în cazul Iuliei Timoşenko, precum şi libertatea mass-media, a precizat oficialul.

Totodată, Herman Van Rompuy a reiterat că UE este pregătită să ofere asistenţă în modernizarea sistemului de transport al gazelor din Ucraina.

De regulă, acordurile de asociere sunt semnate de către state din Europa de Este cu câţiva ani înainte ca acestea să adere la UE.  Din acest considerent, Kiev-ul consideră semnarea documentului drept un pas important spre integrarea europeană.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu