Preşedintele Ucrainei CONFIRMĂ: Rebelii proruşi au retras o parte importantă a armamentului greu

Embed:

Kievul confirmă, pentru prima oară, că rebelii proruşi din estul Ucrainei au retras o parte importantă a armamentului greu. O declaraţie în acest sens a fost făcută de președintele Petro Poroșenko, într-un interviu pentru postul național de televiziune. 

Autoritățile ucrainene au anunţat că încălcări ale Acordului de la Minsk mai au loc doar în zona aeroportului din Donețk și orașului Mariupol.

"Cea mai tensionată situație este în satul Șirokine de lângă Mariupol și în zona aeroportului Donețk", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Andrei Lâsenko.

Totodată, Petro Poroșenko a precizat că Ucraina a cheltuit aproximativ patru miliarde de dolari în conflictul din estul țării. 

Poroșenko a mai anunțat că din 12 februarie, de când a fost semnat acordul de la Minsk, 64 de soldaţi ucraineni au murit în estul Ucrainei, iar în total, de la începutul violenţelor, şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de militari.

Pe fondul îmbunătățirii situației din estul Ucrainei, SUA au anunţat că nu vor trimite, deocamdată, armament letal autorităţilor de la Kiev.

Potrivit ambasadorului Germaniei în Statele Unite, Peter Wittig, președintele american a luat această decizie după o discuție la telefon cu șefa executivului de la Berlin, Angela Merkel.

Totuși, liderul de la Casa Albă și președintele Consiliului European au declarat că UE şi SUA trebuie să adopte măsuri eficiente pentru a supraveghea respectarea armistiţiului în estul Ucrainei.

"Trebuie să ne asigurăm că putem monitoriza eficient ceea ce se întâmplă în Ucraina. Totodată, vom discuta despre presiunea pe care am putea s-o aplicăm Rusiei, separatiștilor și tuturor celor care vor încălca acest acord", a declarat președintele SUA Barack Obama. 

În ultimele 24 de ore, separatiștii proruși din estul Ucrainei au deschis focul de 18 ori, iar nouă militari ucraineni au fost răniți.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu