Președintele ucrainean Petro Poroșenko va avea o întrevedere la Astana în "formatul Normandia"

Embed:

Sfârşitul anului prinde Ucraina în mijlocul unui conflict în estul ţării. Preşedintele Petro Poroşenko a făcut totalurile lui 2014 şi a menţionat că va începe anul viitor cu o întrevedere importantă cu omologul său rus, Vladimir Putin, la care vor mai participa şi liderii Germaniei şi Franţei. Reuniunea va avea loc la Astana, în data de 15 ianuarie. 

"Va fi o reuniune în formatul "Normandia", la care mă voi întâlni inclusiv cu Putin. Cred că Rusia a făcut un pas iresponsabil atunci când a început această agresiune. Ucraina plăteşte un preţ enorm pentru această agresiune, dar şi Rusia plăteşte scump", a spus preşedintele ucrainean.

Șeful statului ucrainean a subliniat că situaţia din estul ţării este un conflict creat artificial. Petro Poroşenko afirmă că această criză poate fi soluţionată doar prin închiderea frontierei cu Rusia și retragerea trupelor străine.

Potrivit Kievului, în prezent, în estul Ucrainei, se află aproximativ 10.000 de militari ruși. De asemenea, liderul ucrainean a menţionat că nu va ezita să instituie stare de război dacă situaţia va scăpa de sub control şi luptele vor fi în fază activă.

Poroşenko a mai spus că există riscul unui conflict îngheţat în estul Ucrainei, dar a precizat că situaţia este diferită de cea din regiunea transnistreană.

"Acolo nu există autorităţi ucrainene, nu există finanţare ucraineană, întreprinderile nu funcţionează, nu sunt plătite ajutoare sociale, iar militanţii sunt urâţi de către ceilalţi oameni. Singura speranţă a lor este finanţarea din partea Rusiei, dar asta nu e Transnistria sau Osetia", a zis Poroşenko.

Poroşenko a declarat că a promulgat legea prin care Ucraina renunță la statutul de țară nealiniată. Cu toate acestea, el a exclus posibilitatea aderării la NATO în următorii cinci-şase ani, perioadă în care ţara trebuie să fie reformată pentru a corespunde standardelor blocului.

În ceea ce priveşte Crimeea, liderul de la Kiev a precizat că nu a fost impusă o blocadă a peninsulei, ci doar au fost luate măsuri de protecţie pentru a evita ca anumite grupuri diversioniste să ajungă pe teritoriul ucrainean.

Preşedintele ţării vecine a fost întrebat de jurnalişti şi despre afacerile pe care le deţine. El a declarat că a fost încheiat contractul de vânzare a companiei Roshen, dar a menţionat că nu intenţionează să vândă televiziunea pe care o deţine.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu