Preşedintele Turciei, în vizită la Chişinău. Ce cadou a primit de la şeful statului

Embed:

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, se află într-o vizită de două zile în Moldova. Evenimentul este unul important, căci timp de 24 de ani niciun lider de la Ankara nu a păşit pe teritoriul ţării noastre. Erdogan a fost primit de omologul său moldovean, Igor Dodon, la Preşedinţia proaspăt renovată. 

După fotografiile de protocol, cei doi președinți au avut o întrevedere tete-a-tete. Liderul de la Ankara a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat, Ordinul Republicii.

Oficialii au semnat un acord privind crearea unui Consiliu de cooperare strategică între țări. Potrivit statisticilor, în ultimii 24 de ani, Turcia ne-a oferit suport nerambursabil în valoare de 80 de milioane de dolari.

"Avem peste 1300 de întreprinderi cu capital turcesc și Turcia este pe locul trei după întreprinderi mixte străine în Republica Moldova. Sperăm foarte mult că aceste investiții vor urma și în anii următori", a spus Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

Recep Erdogan a anunțat că două bănci turcești ar putea să-și deschidă filiale în țara noastră. Iar o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare va ajunge curând în Republica Moldova.

"Sabia lui Ștefan cel Mare este unicat în lume, de aceea nu poate fi scoasă din Muzeul Topkapi. Am dat și României o replică a acestei săbii. O replică va fi făcută și pentru dvs. în cel mai scurt timp", a spus Recep Erdogan, președintele Turciei.

În discursul său, Recep Erdogan a atenționat autoritățile moldovenești despre pericolul infiltrării unor persoane care au scopul să destabilizeze situația din țara noastră.

"Acești membri ai organizației teroriste s-au infiltrat în instituțiile noastre și își continuă activitățile și în Republica Moldova. Ei încearcă să se infiltreze printre autoritățile moldovenești și să urmeze aceeași pași, așa cum au făcut în țara noastră", a spus Recep Erdogan, președintele Turciei.

Vizita liderului de la Ankara a fost marcată de un protest organizat de reprezentanții PAS, PPDA și PLDM la Ambasada Turciei de la Chișinău. Ei au denunţat regimul dictatorial al lui Erdogan. Acum șase ani însă, Maia Sandu, pe vremea când era ministru al Educației în Guvernul Filat, nu a ezitat să dea mâna cu Erdogan, atunci când acesta avea mandat de prim-ministru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu