Președintele turc Erdogan a acuzat SUA de tăcere în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune TRT, că nu poate înţelege "tăcerea" Americii în faţa acestei "atrocităţi". Jamal Khashoggi a fost asasinat pe 2 octombrie de către un comando saudit în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, scrie libertatea.ro.

Erdogan a cerut în repetate rânduri să se organizeze o investigație minuțioasă în cazul uciderii lui Jamal. Declaraţiile preşedintelui turc au fost făcute în contextul vizitei unei echipe de anchetă a ONU, care s-a aflat în Turcia timp de o săptămână pentru a strânge informaţii, potrivit Agerpres.

Deși Arabia Saudită a susținut că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman nu este implicat în crima de la consulatul din Istanbul, președintele turc susține în continuare că ordinul de ucidere a venit de la cel mai înalt nivel al guvernului de la Riad. 

Aproape toate statele lumii au luat o poziție în legătură cu uciderea jurnalistului saudit, printre care și SUA. Donald Trump s-a opus impunerii de sancţiuni conducerii saudite, reafirmând promisiunea de a rămâne un „partener statornic” al Arabiei Saudite, pentru a evita riscul unor pierderi economice în cazul deteriorării relaţiilor bilaterale.

Khashoggi, jurnalist al Washington Post, care a trăit în SUA, era un cunoscut critic al guvernului saudit și al prințului Mohammed bin Salman.

El a trăit într-un exil auto-impus. Jurnalistul a dispărut după ce a fost văzut intrând în sediul consultatului Arabiei Saudite din Turcia. Autoritățile saudite și-au schimbat punctul de vedere de mai multe ori, înainte de a recunoaște că bărbatul a fost ucis.

O înregistrare în care prințul moștenitor al Arabiei saudite ordonă „amuțirea” jurnalistului Jamal Khashoggi s-ar afla în posesia CIA. Serviciul de contraspionaj american nu a dezvăluit că ar avea o asemenea înregistrare, dar directorul CIA Gina Haspel a „semnalat” existența acesteia în cadrul unei vizite la Ankara, susține un cunoscut jurnalist turc. 

Recent, revista TIME l-a desemnat pe Jamal unul dintre „Gardienii războiului pentru adevăr”. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu