Președintele țării, Igor Dodon a reacționat negativ la remanierile făcute în cadrul Guvernului

Embed:

Președintele țării, Igor Dodon a reacționat negativ la remanierile propuse în cadrul Guvernului. Șeful statului a scris pe pagina sa de facebook că persoanele propuse sunt oportuniste şi lipsite de profesionalism. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari speră că președintele nu va admite repetat aceeași greșeală și va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri.

Igor Dodon a declarat că va semna demisia actualilor miniștri, însă nu va accepta noile candidaturi.  Șeful statului crede că majoritatea parlamentară comite o eroare serioasă prin această reformă. Mai mult ca atât, acesta declară că Guvernul va deveni politizat.

Potrivit lui Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, în cazul în care președintele va refuza numirea noilor miniștri, premierul Pavel Filip va insista pe aceleași candidaturi.

"În contextul în care Constituția RM, lucru bine cunoscut, prevede expres că refuzul repetat este exclus, când se înaintează a doua oară este obligat să emită decret și să numească aceste persoane. Rămânem în așteptare ca președintele RM să-și îndeplinească întocmai competențele sale și să nu fie discuții iarăși despre încălcarea Constituției", a declarat Vitalie Gamurari purtătorul de cuvânt al PDM 

Vitalie Gamurari nu exclude că în cazul unui blocaj instituțional, Guvernul se va adresa Curții Constituționale. O situație similară a avut loc în luna septembrie. După ce Igor Dodon a refuzat să-l numească repetat pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, propus de premierul Pavel Filip. Pentru a depăși blocajul instituțional, temporar prerogativele șefului statului au fost preluate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a semnat decretul de numire în funcție a noului ministru al Apărării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu