Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphos a decide să-şi doneze jumătate din salariu în scopuri caritabile

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că-şi va dona jumătate din salariu în scopuri caritabile, în virtutea eforturilor sale de a "conduce prin puterea exemplului", relatează joi agenţia Reuters.

"Preşedintele continuă să conducă prin puterea exemplului, luna trecută l-am văzut zburând cu avionul la clasa economic, iar ieri a anunţat că jumătate din ce primeşte ca salariu va merge la Fundaţia Nelson Mandela, în noul fond pentru persoane defavorizate", a transmis pe Twitter unul din responsabilii partidului lui Ramaphosa, ANC (Congresul naţional african), Mbalula Fikile.

Fost sindicalist devenit om de afaceri, Cyril Ramaphosa a promis "o nouă zi" pentru Africa de Sud după ce a fost ales, în februarie, de parlament, ca preşedinte al ţării în locul lui Jacob Zuma, care şi-a înaintat demisia şi se confruntă cu multiple acuzaţii de corupţie.

Se crede că salariul anual al lui Ramaphosa este de 3,6 milioane de ranzi (289.000 dolari americani).

Reputaţia sa a avut de suferit în 2012, când a plătit mai multe milioane de ranzi la o licitaţie pentru un bivol, pentru a recunoaşte mai târziu că a fost vorba de o "greşeală în marea de sărăcie" din ţară, scrie Agerpres.ro.

Utilizatorii reţelei Twitter au avut reacţii mixte la gestul preşedintelui, unii lăudându-l, iar alţii apreciind că ar trebui să-şi doneze salariul întreg, întrucât este suficient de bogat pentru a nu mai avea nevoie de el.

Nu este primul lider de pe plan mondial care ia o astfel de decizie. Fostul preşedinte al Uruguayului, Jose Mujica, şi-a donat circa 90% din salariu, iar preşedintele american şi multimilionarul Donald Trump s-a angajat la rândul său să doneze remuneraţia de preşedinte în scopuri caritabile.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu