Președintele SUA: Statul Islamic este în defensivă în Irak și în Siria

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, a afirmat, miercuri, că Statul Islamic (SI) este ''în defensivă'' în Irak și în Siria, precizând că mulți dintre liderii grupării jihadiste au murit și numărul combatanților săi a scăzut, scrie agerpres.ro.

''Jihadiștii n-au înregistrat din vara trecută decât o singură operațiune la sol soldată cu succes. Conducerea sa a trecut prin luni dificile'', a afirmat Obama, estimând că tendința va continua în săptămânile și lunile următoare.

Președintele american a mai adăugat că rândurile combatanților jihadiști sunt estimate a fi la cel mai redus nivel de doi ani și tot mai mulți dintre ei realizează că luptă pentru o cauză pierdută

Reafirmând că singura modalitate 'de a distruge Statul Islamic este de a pune capăt războiului civil din Siria, Obama a insistat asupra hotărârii SUA de a-și continua eforturile diplomatice pentru încetarea ''acestui oribil conflict''.

Negocierile de pace privind Siria au fost reluate miercuri la Geneva, având drept obiectiv instaurarea unei tranziții politice, dar, în acest punct, rămâne în continuare o prăpastie reală între Damasc și opoziție.

Subliniind faptul că încetarea ostilităților în teren de șase săptămâni a permis salvarea de vieți omenești și accesul ajutoarelor umanitare, Obama a reamintit, de asemenea, în ce punct armistițiul este ''precar''.

Coaliția internațională formată din circa 60 de țări și condusă de SUA a efectuat în mai mult de un an și jumătate circa 11.000 de lovituri aeriene împotriva jihadiștilor în Siria și Irak, paralel cu operațiuni ale armatei siriene și ale aliatului său rus, precum și ale forțelor irakiene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu