Președintele României, Klaus Iohannis, și-a contramandat vizita în Ucraina

Embed:

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina. Decizia vine ca răspuns la intenţia Kievului de a modifica Legea Educaţiei, astfel încât toate şcolile cu predare în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate. Liderul de la Cotroceni crede că acest act normativ limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

"Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce", Klaus Iohannis. 

Iohannis a declarat că a contramandat și primirea președintelui Parlamentului de la Kiev, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie. Oficialul român a menţionat că s-a întâlnit pe holurile ONU cu președintele Poroșenko.

"Normal că ne-am salutat și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației."

Liderul de la Cotroceni a precizat că în octombrie urma să meargă cu președintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulți români ucraineni. Miercuri, deputaţii de la Bucureşti au adoptat o Declarație prin care cer Ucrainei să respecte drepturile minorităţilor.

Asta după ce la la mijlocul acestei luni, aleşii de la Kiev au votat un document care prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate complet.

Autorităţile de la Kiev şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba ucraineană. Anterior, premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean, că cetățenii moldoveni și români care locuiesc în Ucraina trebuie să beneficieze de educație în limba lor maternă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu